Kovesi vorbește în presa străină despre DOSARUL lui Ponta/VIDEO

Kovesi vorbește în presa străină despre DOSARUL lui Ponta/VIDEO

Corupția a pătat viață politică și publică a României în ultimele decenii și a discreditat Guvernul și instituțiile statului, spun jurnaliștii de la Al Jazeera. Pentru ziariștii care au venit la București să afle de la Laura Codruța Kovesi care sunt motivele pentru care Direcția Națională Anticorupție a ajuns brandul pe care România îl exportă în ultimii ani, un lucru este clar. România se află într-un război împotriva corupției, iar rezistența e reprezentată de puternicii politicieni și oameni de afaceri, relatează  BN24.ro.

În sfârșit există niște oameni care încearcă să îndepărteze corupția prin puternice campanii judiciare, care ajung până la cel mai înalt nivel al guvernului. Jurnaliștii se arată totuși uimiți că marea parte a cazurilor procurorilor se bazează pe interceptări video și audio. Lucruri pe care, în mod curios, spun ei, Laura Codruța Kovesi le consideră normale.

„Trebuie să avem în vedere și specificul faptelor de corupție. Nu o sa vedem niciodată un funcționar public care își va chema doi prieteni să fie martori că el ia mită. Nu o să vedem niciodată un ministru care merge undeva în public și primește mită. Ci atât persoanele care oferă mită și persoanele care iau mită, întotdeauna doresc ca acest lucru să se întâmple într-un loc ascuns, dacă se poate în secret, într-o confidențialitate”, spune Kovesi pentru Al Jazeera. 

Procurorul șef, Laura Kovesi, este un creștin practicant, al cărui birou este decorat cu icoane, observă Al Jazzera. Echipele de reporteri așteaptă fără oprire în fața instituției pe care o conduce sperând să surprindă următorul șmecher chemat la audieri, spun jurnaliștii. Și nu mică a fost mirarea reporterilor când s-a ajuns până la primul ministru al României.

„Este acuzat de comiterea unei infracțiuni de evaziune fiscală, mai multe infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și infracțiunea de spălare de bani. Este o investigație care este în curs și sper să o finalizăm cât mai curând”, a spus Kovesi despre Victor Ponta. „Discursul ei este plat, minimal și fără implicare emoțională.  Este greu de crezut că nu vorbim despre oricine, ci despre una dintre primele două figuri politice ale țării”, notează reporterul Al Jazeera.

Jurnaliștii străini notează totuși că numai cu sprijinul puternic al președintelui României, Kovesi a putut să își concentreze atenția pe Victor Ponta. În afară de dosarul în care este implicat alături de Șova, Al Jazeera vorbește și despre acuzațiile aduse „bunului său prieten, mogului media, Sebastian Ghiță”. Jurnaliștii străini l-au căutat și l-au găsit după ce au auzit că Ghiță este cercetat într-un dosar, alături de cumnatului premierului.

Sebastian Ghiță: Dacă o persoană a făcut o greșeală, este tot om. Are în continuare drepturi, și chiar dacă este acuzat, nu este un inamic al procurorului

„Sunt unul dintre cei mai buni prieteni ai actualului premier, domnul Victor Ponta. Am avut campania prezidențială și am luptat alături de camarazii mei politici în tabăra lui Victor Ponta. După 2 sau 3 luni a început această investigație. Dacă o persoană a făcut o greșeală, este tot om. Are în continuare drepturi, și chiar dacă este acuzat, nu este un inamic al procurorului, al societății, al legii”, spune Sebastian Ghiță. În baza acestei teorii, deputatul ocupă în continuare un loc în Parlament, instituția titanică ce domină Capitala, notează jurnaliștii.

„Clădirea monstruoasă construită de Ceaușescu influențează într-un fel creierele parlamentarilor, încep să își imagineze că sunt trimiși acolo de Dumnezeu. Chiar am avut exemple de parlamentari care chiar au spus asta, care au spus că ei nu sunt oameni obișnuiți”, spune Laura Ștefan, expert anticorupție la ONG-ul ExpertForum. „Cu fiecare dosar deschis de DNA, vezi tot mai multă mizeria”, continuă activista.

Al Jazeera: Parlamentarii corupți care amenință să falimenteze țara pentru a doua oară, ca și Ceaușescu, ar face bine să își amintească ce i s-a întâmplat fostului conducător

Românii și-au pus toate speranțele în Klaus Iohannis, un șef de stat care însă nu a putut dovedi fără dubiu că și-a dobândit corect un imobil din Sibiu. Și nici nu va fi nevoit să facă asta în următorii 5 ani, cât timp este președinte și are superimunitate, spun jurnaliștii.

Kovesi le-a vorbit jurnaliștilor de la Al Jazeera despre noua modă a politicienilor de a investi în tablouri, după ce legenda fostului ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, care și-ar fi ascuns averea prin cavouri, a făcut înconjurul lumii.

„Fiind bunuri de valoare, am avut în acest an mai multe dosare în care persoanele suspectate de corupție au investit banii în tablouri. În prezent tablourile au fost predate Muzeului Național în custodie”, le-a spus șefa DNA jurnaliștilor, care observă că românii sunt obișnuiți cu corupția, din moment ce trebuie să dea bani negri chiar și atunci când merg pentru un banal consult la medic.

Jurnaliștii mai vorbesc de tăierea ilegală a pădurilor ca principală problemă a României și una dintre cele mai noi lupte ale DNA. Aici este menționat scandalul în care austriecii de la Schweighofer sunt acuzați că au tăiat ilegal 50% dintre pădurile din România. Și culmea, notează Al Jazeera, principalul lor furnizor este este statul român, prin Romsilva. Și aici apare numele premierului Victor Ponta, prin implicare socrului său, Ilie Sârbu, „într-un dosar în care s-a transferat o pădure din proprietatea statului către moștenitori falși. Este vorba de 43.000 de hectare, adică suprafața unor comitate englezești”.

Ultimul dictator al României, Nicolae Ceaușescu, a falimentat țara după ce a construit clădirea megalomană, Casa Poporului, iar înainte ca nebunia să fie completă, a plătit cu viața, amintește Al Jazeera. „Mulți parlamentari acuzați de corupție amenință să falimenteze țara pentru a două oară. Ar face bine să își amintească ce s-a întâmplat cu fostul lor conducător”, este previziunea sumbră a jurnaliștilor străini.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”