Mikola Bela, declarat INDEZIRABIL în România pentru cinci ani, a decis definitiv ICCJ

Mikola Bela, declarat INDEZIRABIL în România pentru cinci ani, a decis definitiv ICCJ

Mikola Bela, declarat INDEZIRABIL în România pentru cinci ani, a decis definitiv ICCJ / Foto: MEDIAFAX

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins astfel contestaţia lui Mikola Bela formulată în cazul deciziei din 20 martie a Curţii de Apel Bucureşti.

Instanţa supremă a apreciat că decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care Mikola Bela a fost declarat indezirabil în România pe o perioadă de cinci ani este corectă. Decizia judecătorilor ICCJ este definitivă.

În 20 martie, Mikola Bela, membru al organizaţiei Noua Gardă Ungară, a fost declarat indezirabil în România pentru cinci ani, decizia luată atunci de Curtea de Apel Bucureşti fiind executorie.

În aceeaşi zi, Mikola Bela a fost ridicat de la o locuinţă din Târgu Mureş, fiind escortat spre Ungaria.

SRI a stabilit "cu certitudine" că cetăţeanul ungar Mikola Bela a avut, pe teritoriul României, activităţi contrare securităţii naţionale începând cu anul 2013, declara joi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

"SRI a stabilit cu certitudine că începând cu anul 2013 cetăţeanul ungar (Bela Mikola - n.r.) a desfăşurat pe teritoriul României activităţi contrare securităţii naţionale de factură extremistă. Aceste fapte constituie factor de risc şi ameninţări la adresa securităţii naţionale a României, iar SRI a dispus informarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti cu propunerea declarării ca indezirabil a cetăţeanului menţionat pentru o perioadă de cinci ani. SRI are în atenţie toate activităţile extremiste de natură să pună în pericol securitatea naţională a României", spunea atunci Sava.

Mikola Bela este unul dintre cei patru cetăţeni ungari care au primit interdicţie de a intra în România timp de un an, după cum anunţa, în 17 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Ceilalţi trei sunt Tyirityán Zsolt - membru al organizației "Oastea Haiducilor", Zagyva Gyorgy Gyula - membru Jobbik şi al Mişcării de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM şi Szavay Istvan - membru Jobbik.

Referitor la cei patru, "există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României", preciza purtătorul de cuvânt al MAI.

Interdicţia a fost dispusă "cu scopul preîntâmpinării producerii unor evenimente de natură a afecta grav ordinea publică pe teritoriul României", a mai spus atunci Dajbog.

Perioada pentru care un cetăţean al Uniunii Europene sau membru de familie al unui cetăţean al Uniunii Europene poate fi declarat indezirabil este de la 1 la 10 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului pentru o nouă perioada cuprinsă între aceste limite, în cazul în care se constată că nu au încetat motivele care au determinat luarea acestei măsuri.

Dreptul de rezidenţă al persoanei în cauza încetează de la dată pronunţării hotărârii prin care aceasta a fost declarată indezirabilă.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...