Moțiunea de cenzură - schimburi de replici despre Justiție și contracte cu statul, ironii politice (sinteză)

Moțiunea de cenzură - schimburi de replici despre Justiție și contracte cu statul, ironii politice (sinteză)

Moțiunea de cenzură "Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!", inițiată de liberali, a fost respinsă marți în ședința de plen a Parlamentului cu 207 voturi "pentru" și 8 "împotrivă". Pentru a fi adoptată erau necesare 275 de voturi favorabile. Votul a fost secret cu bile. Moțiunea a fost citită în Parlament miercurea trecută.

Premierul Victor Ponta a susținut la dezbaterea moțiunii că Opoziția nu a adus niciun fel de critică la adresa actului de guvernare , "dincolo de o serie de jigniri, invective", iar documentul prin care se cere demiterea Executivului nu conține nicio soluție în cazul "improbabil" în care moțiunea ar fi trecut.

Ca argument împotriva criticilor aduse de liberali, Ponta le-a citit acestora mesajul pe care președintele Klaus Iohannis l-a adresat, recent, în SUA, investitorilor americani, conform căruia "România beneficiază de avantaje importante, creștere economică susținută, stabilitate financiară și monetară, datorie publică redusă, forță de muncă bine pregătită, numeroase resurse, este un element de stabilitate pentru întreaga regiune".

Prim-ministrul i-a acuzat pe liberali că se ascund în spatele procurorilor și așteaptă ca aceștia să facă opoziție în locul lor, apoi i-a ironizat cu privire la numărul susținătorilor chemați în Parcul Izvor în timpul dezbaterii moțiunii la un miting, arătând că "sunt mai mulți jandarmi și jurnaliști decât protestatari".

În susținerea moțiunii, copreședintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că premierul Victor Ponta "trăiește în cu totul și cu totul altă realitate" și "nu înțelege nimic din ce i se întâmplă". Ea a adăugat că prim-ministrul mai are trei-patru cetățeni care îl susțin — "unul vrea să se așeze pe locul de pe care Victor Ponta s-a ridicat în partid, altul își dorește să rămână primul senator al țării, altul confundă puterea cu interesul național, iar toți confundă interesul național cu interesul personal".

"Nu le pasă nici măcar de dvs., dragilor, care astăzi stați în sală, pentru că, dacă v-ar considera suficient de maturi, v-ar lăsa să vă exercitați dreptul de vot", le-a transmis Alina Gorghiu parlamentarilor care au susținut Guvernul și care s-au abținut de la vot.

În timpul dezbaterilor a avut loc și un schimb de replici între Victor Ponta și Alina Gorghiu pe tema unor contracte semnate de firma la care a lucrat Gorghiu cu AVAS.

"Se vorbește acolo (n.r. — în moțiunea de cenzură) despre contracte. Nu am semnat niciodată niciun fel de contract cu vreo societate cu capital de stat. Știu că a semnat domnul Șova cu societăți din portofoliul AVAS, condusă atunci de către domnul Teodor Atanasiu. Deci, dumneavoastră vreți acum să-mi dau eu demisia pentru că domnul Atanasiu cu Șova au semnat niște contracte? Care e logica? Sau poate domnul Atanasiu a fost sfătuit greșit de către o consilieră a domniei sale, care era și avocat și care știa foarte bine ce înseamnă contracte cu statul, dacă cumva le-a uitat doamna consilier avocat Gorghiu. Am în față așa: contract Gorghiu — Pop și Asociații — AVAS, 25.000 de euro plus TVA, Gorghiu — Pop și Asociații — AVAS, 10.000 de euro plus TVA, Gorghiu—Pop și Asociații — AVAS, 6.000 de euro plus TVA. Sunteți cam scumpă, doamna Gorghiu! Gorghiu — Pop și Asociații — AVAS, 15.000 de euro plus TVA, Gorghiu — Pop și Asociații, 10.000. de euro plus TVA", a spus Ponta în plenul Parlamentului .

În replică, Gorghiu a subliniat că, dacă Ponta găsește o urmă de suspiciune că ea a încălcat legea, ar trebui să demonstreze.

"Dacă găsiți cel mai mic argument pentru care să se spună despre mine că există o urmă de suspiciune, că am încălcat legea, vă rog să demonstrați acest lucru. De acuze m-am săturat, dvs. sunteți în instanță, dar vorbiți de toți alții din plenul Parlamentului că sunt corupți. Uitați-vă în oglindă, domnule Ponta!", a arătat Alina Gorghiu .

Cei doi au avut un schimb de replici și despre Dan Motreanu, vicepreședinte PNL al Camerei Deputaților, și George Scutaru, fost consilier prezidențial, ambii trimiși luni în judecată de DNA într-un dosar privind mită pentru finanțarea campaniei electorale.
"Îmi pare rău pentru Dan Motreanu. Asta e viața! Dacă tot susții un lucru, trebuie să-l susții până la capăt. Dar, știți ce, dragi colegi?! Îl aud pe domnul Predoiu, fost candidat la Buzău în 2008, vorbind despre legalitate și statul de drept și despre cum o să-i ia pe PSD-iști dubele. Mai țineți minte cine zicea chestia asta? Cred că domnul George Scutaru, tot de la Buzău. Poate aude totuși domnul Predoiu", a afirmat Ponta.

Alina Gorghiu a precizat că are demisia lui Dan Motreanu pe birou : "Pentru mine și pentru colegii mei din PNL, Victor Ponta este nevinovat până când Justiția va hotărî într-un fel sau altul. Noi, politicienii, nu avem dreptul nici să judecăm, nici să condamnăm, însă n-aș fi vrut să spun de la microfon, dar vă dau un exemplu — pe biroul meu, de ieri, se află demisia lui Dan Motreanu. Vedeți undeva, pe biroul cuiva demisia lui Victor Ponta?".

Copreședintele PNL Vasile Blaga a apreciat că, din cauza deciziei luate de premierul Victor Ponta de a nu demisiona ca urmare ca problemelor cu Justiția, acesta "dezonorează România în fiecare zi" . În opinia sa, atunci când un înalt demnitar ajunge într-o situație personală care face rău poziției sale în stat, țării sale și fiecărui cetățean, atunci trebuie să renunțe imediat la demnitatea respectivă.

Ponta i-a răspuns și lui Vasile Blaga : "Momentul trist a fost reprezentat de domnul Blaga, din păcate, care a zis că dânsul m-a scos din politică. Cu tot respectul, am și eu un labrador acasă care mereu se crede tigru. Cei care m-au scos pe mine din politică, din păcate, cred că vă vor scoate și pe dumneavoastră și nu e corect nici pentru mine nici pentru dumneavoastră. Să țineți minte acest lucru", a replicat Ponta.

Președintele interimar al PSD, deputatul Liviu Dragnea, a susținut că Opoziția ar fi trebuit să aibă pregătită o strategie care să asigure succesul acțiunii inițiate , dar și pentru a se asigura că "de a doua zi România nu intră într-o aventură, fără niciun orizont, într-o zonă de instabilitate".

"E ca și cum ne-ați cere nouă, pe de-o parte, să vă aducem parlamentari să vă susțină această acțiune iar, pe de altă parte, să aducem niște cetățeni, membri de-ai noștri, eventual, ca să vă mărească rândurile de la miting. Așa ceva nu se poate face", a spus Dragnea.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a subliniat că moțiunea este "glonțul de aur" cu care Opoziția poate să dea jos un guvern, dar a adăugat că "acest glonț a fost tras cu multă nonșalanță". Potrivit acestuia, momentul depunerii moțiunii de cenzură nu a fost oportun.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a considerat că sunt "nenumărate" motive pentru care ar trebui ca Executivul să lase locul unei echipe noi . El a susținut că "investițiile sunt ca și inexistente, activitatea centrală și-a pierdut busola, iar ordonanțele de urgență dezechilibrează raportul între legislative".

*

Guvernele conduse de Victor Ponta (2012 — prezent) s-au confruntat cu patru moțiuni de cenzură, toate fiind respinse.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante