Motivul pentru care Klaus Iohannis a câştigat alegerile

Alegerea lui Klaus Iohannis preşedinte al României reprezintă una dintre cele mai mari "bulversări politice din perioada post-comunistă" şi "manifestarea unor ani de furie (acumulată) din cauza standardului de trai scăzut şi persistenţei corupţiei", comentează Financial Times în ediţia electronică.

"Puţini ar fi prevăzut că Klaus Iohannis, un primar din provincie şi fost profesor de liceu, era capabil să provoace una dintre cele mai mari bulversări politice în România postcomunistă", comentează prestigioasa publicaţie britanică, adăugând că "molcomul" Iohannis a contrazis previziunile sondajelor cu privire la alegerile de duminică, provocând "o înfrângere uluitoare favoritului, premierul Victor Ponta".

Alegerea ca preşedinte a primarului de centru-dreapta al micului oraş transilvănean Sibiu "a fost manifestarea unor ani de furie (acumulată) din cauza standardului de trai scăzut şi persistenţei corupţiei în cea de-a doua cea mai săracă ţară din UE, la mai bine de şapte ani de la aderarea acesteia la Uniune", comentează FT.

Ponta nu a fost pregătit nici pentru valul de furie faţă de programele de austeritate desfăşurate de către FMI şi faţă de o relaţie politică "otrăvită" cu preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu, consideră ziarul, care aminteşte despre confruntările repetate de când Ponta a fost ales, în 2012, şi încercările acestuia de a slăbi poziţia lui Băsescu, pe care l-a împiedicat să participe la un summit UE blocându-i avionul la sol.

Pentru susţinătorii lui Iohannis, victoria sa reprezintă "un moment de transformarre a fostei ţări comuniste, o ocazie de a reduce birocraţia, eradicarea corupţiei şi crearea unui mediu favorabil afacerilor", însă capacitatea sa de a-şi duce la îndeplinire promisiunile ţine de mobilizarea puterilor constituţionale ale preşedintelui de a exercita presiune asupra Guvernului şi de a influenţa politicile, avertizează FT, precizând că potrivit sistemului semiprezidenţial din România, puterile preşedintelui sunt limitate la orientarea politicii externe, nominalizarea premierului şi altor oficiali de rang înalt.

Susţinători ai lui Iohannis sunt conştienţi că acesta nu va avea un control direct asupra politicilor economice, dar insistă asupra faptului că deţinând controlul asupra nominalizărilor îl poate obliga pe Ponta, scrie publicaţia citândul-l pe Alexandru Coita, un consilier al preşedintelui-ales.

Lupta împotriva corupţiei a fost una dintre temele mari ale campaniei sale, iar la câteva ore după victorie Iohannis a îndemnat Parlamentul să voteze împotriva unei amnistii pentru politicieni români, inclusiv parlamentari investigaţi penal, mai scrie FT, adăugând că unii comentatori se aşteaptă ca Guvernul Ponta să cadă înainte de alegerile din 2016.

Însă strategia lui Iohannis rămâne neclară, scrie Financial Times, adăugând că, în pofida faptului că are avantajul susţinerii publice, o abordare agresivă i-ar putea permite lui Ponta să-l marginalizeze pe preşedinte. De asemenea, potrivit unor analişti premierul ar putea recurgă la o relaxare a cheltuielilor, cu scopul de a-şi consolida poziţia.

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Imagini șocante la New York, cu mașinile NYPD intrând în protestatari

2 Rareș Bogdan, veste tristă pentru Ciuma Roșie: PSD să-și ia adio de la guvernare, cât timp va fi Klaus Iohanni…

3 12 state au activat Garda Națională din cauza revoltelor care s-au extins pe întreg teritoriul american

4 Vânzători de țară! / PSD refuză să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu afle românii despre extremismul e…

5 Uite-l și pe Manda, pe boschetărie, chef cu Ciuma Roșie, la făzănărie!

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai rapidă mașină din lume e aproape gata