ONOARE/Cel MAI MARE HANDBALIST DIN TOATE TIMPURILE a murit! Dumnezeu Să-L ODIHNEASCĂ!

ONOARE/Cel MAI MARE HANDBALIST DIN TOATE TIMPURILE a murit! Dumnezeu Să-L ODIHNEASCĂ!

Gheorghe Gruia, fostul campion mondial la handbal, declarat cel mai mare handbalist din istorie, a murit, miercuri, în Mexic. "Mâna de aur a handbalului românesc", împlinise 75 de ani în data de 2 octombrie, potrivit Agerpres.

Gheorghe Gruia, supranumit ''Mana de aur a handbalului romanesc'', implinise 75 de ani in data de 2 octombrie. Gheorghe Gruia a facut parte din ''Generatia de Aur'' a handbalului romanesc, castigatoare a patru titluri mondiale.

S-a nascut la Bucuresti. A fost din tinerete pasionat de sport, practicand atletismul, voleiul si, bineinteles, handbalul. A castigat campionatul national de juniori la aruncarea sulitei si la triplu salt, iar la 21 de ani era deja in prima liga de volei din Romania. La aceeasi varsta, a decis sa se dedice, in intregime, sportului preferat: handbalul.

În 1961 a ajuns la echipa de handbal a clubului Steaua, iar între 1963 - 1973 a câștigat opt titluri naționale. Cu echipa militară a câștigat și Cupa Campionilor Europeni, în 1968.

A facut parte din lotul echipei nationale de handbal a Romaniei. A fost campion mondial in 1964, in Cehoslovacia. in finala, Romania a trecut, cu scorul de 25-22, de selectionata Suediei, iar Gheorghe Gruia a marcat unul din goluri. Astfel, devenea campion mondial la numai doi ani si jumatate dupa ce se apucase de jucat handbal.

Sase ani mai tarziu, este din nou campion al lumii alaturi de tricolori, la Campionatul Mondial din Franta, 1970. in cadrul turneului, a marcat 30 de goluri, iar in finala disputata impotriva Germaniei de Est si castigata de Romania cu 13-12 a punctat de patru ori.

A fost medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de Vara din Munchen 1972, fiind golgheter al competitiei, cu 37 de goluri inscrise.

La Campionatul Mondial de Handbal din 1967, a castigat bronzul, alaturi de reprezentativa Romaniei. Gheorghe Gruia a fost unul din principalii marcatori ai competitiei, cu 34 de goluri, fiind considerat cel mai bun jucator al turneului.

In 1968, a facut parte din echipa castigatoare la Campionatele Mondiale Universitare, disputate in Germania.

Gheorghe Gruia nu a evoluat niciodata pentru echipele nationale de juniori sau de tineret ale Romaniei, fiind selectionat direct la echipa mare, la doar un tur de campionat de la debutul sau in prima liga de handbal. A jucat 127 de meciuri internationale, in care a marcat 736 de goluri.

Din 1973 și până în 1978, Gruia a fost antrenor și profesor la Academia de Înalte Studii Militare, cu specialitatea handbal.

Desemnat în 1992, de către Federația Internațională de Handbal, drept cel mai valoros handbalist din toate timpurile, campionul mondial din 1964 și 1970 locuia în Mexic din anul 1978, unde a fost director tehnic al echipei naționale de handbal a țării, director la departamentul sport al televiziunii Televisa, profesor universitar la Universitatea Nacional Autonoma de Mexico. Dumnezeu Să-L ODIHNEASCĂ!


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 Frații Tate, „judecați” de CTP: Este o batjocură cruntă pentru România faptul că acești inși au venit aici cu mâna-n chiloți și au ajuns milionari în …

5 Ce se întâmplă? / Epurarea bruscă a armatei Ungariei