Parlament: Comisia SIE se reunește luni pentru a analiza declarațiile președintelui legate de acest serviciu

Parlament: Comisia SIE se reunește luni pentru a analiza declarațiile președintelui legate de acest serviciu

Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului de Informații Externe (SIE) se reunește luni, la ora 14,00, pentru a analiza declarațiile recente ale președintelui Traian Băsescu în legătură cu SIE și este posibil ca directorul interimar al SIE, Silviu Predoiu, să fie chemat la audieri.

Foto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FLUX

"În opinia mea, este obligatorie convocarea Comisiei SIE. Suntem o comisie care avem rolul de a supraveghea activitatea SIE. Prin afirmațiile făcute de președinte a rezultat într-un fel sau altul că fostul director al SIE, domnul Meleșcanu, ar fi încercat să acopere sau chiar l-a sprijinit pe domnul Ponta. Aceste lucruri va trebui să vedem dacă se confirmă sau nu se confirmă", declara săptămâna trecută președintele Comisiei pentru controlul SIE, Mihăiță Calimente.

Calimente a adăugat că la audieri nu pot fi invitați președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta și fostul șef al SIE Teodor Meleșcanu, ci adjuncții și conducerea colectivă a acestui serviciu.

El a precizat că a aflat recent de existența hotărârii din 2003 cu privire la foștii ofițeri ai SIE și că membrii comisiei trebuie să analizeze ce conține acest document.

Calimente a menționat că, în cazul în care comisia va constata că s-au săvârșit fapte penale, organele în drept vor fi sesizate sau se vor autosesiza.

Președintele Traian Băsescu a declarat lunea trecută, la un post de televiziune, că premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit SIE în perioada 1997 — 2001, fapt care explică ''propulsarea'' acestuia la Parchetul General.

''Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997 — 2001 a fost ofițer acoperit al SIE (...). A fost ofițer SIE, ceea ce explică și propulsarea lui de la parchetul de la judecătoria de sector direct în Parchetul General'', a afirmat șeful statului.

Președintele a mai declarat că fostul șef al SIE Teodor Meleșcanu a acționat politic atunci când a inițiat o hotărâre de guvern care conținea un articol prin care ofițerii acoperiți erau protejați și după ce nu mai erau activi.

"Pe mine m-a deranjat cumplit jocul politic. Deci, un om pe care l-am numit politic și am avut încredere în el, în domnul Meleșcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târând în mod nedrept serviciul într-o acțiune politică, de dragul de a acoperi un politician, care la ora aia nici măcar nu mai era în SIE. Eu nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta cât sunt supărat pe Meleșcanu, că a dat toate activitățile secret de stat ale SIE, le-a pus într-un monitor oficial, de dragul de a face acea extindere de la ofițeri activi și la rezerviști", a spus Băsescu.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Piciu, editor: Florin Marin)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia