PENALUL, VICTORIE zdrobitoare în Comisia Juridică/Ponta: "Le-am spus ceea ce cred ca jurist, nu ca deputat, nu ca om politic''

PENALUL, VICTORIE zdrobitoare în Comisia Juridică/Ponta: "Le-am spus ceea ce cred ca jurist, nu ca deputat, nu ca om politic''

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, solicitarea privind începerea urmăririi penale a premierului penal Victor Ponta, votul înregistrat fiind: 18 "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere. 
Vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica a făcut aceste precizări după şedinţa Comisiei juridice, arătând că raportul comisiei va fi unul în care nu se cere începerea urmăririi penale a lui Victor Ponta.

"Dintr-un număr de 26 de participanţi la comisie, s-a votat în felul următor: 7 au fost pentru începerea urmăririi penale, 18 voturi au fost pentru neînceperea urmăririi penale şi o abţinere. Prin urmare, Comisia juridică va face un raport prin care nu se cere începerea urmăriiri penale, urmând ca plenul să decidă mâine dacă se începe sau nu se începe urmărirea penală. Sunt două modele de proiecte de hotărâri care sunt pregătite ca plenul să decidă mâine. Aşa cere Regulamentul", a spus Nica.

El a arătat că în şedinţă au fost dezbateri dar au caracter secret.

Întrebat dacă liberalii au votat cu altă culoare de pix, Nica a spus: "S-a hotărât de la început să se voteze cu o singură culoare pentru ca să nu existe probleme la vot".

Ponta a declarat, luni, după audierea sa în Comisia juridică, că le-a spus deputaţilor că deciziile politice nu pot fi cenzurate de un procuror. 

"Le-am spus ceea ce cred ca jurist, nu ca deputat, nu ca om politic, şi anume că deciziile politice nu pot, conform Constituţiei, să fie cenzurate de un procuror, ci doar deciziile legale. Cele politice, că a decis partidul, că dupa aia a votat Parlamnetul, că dupa aia a semnat preşedintele un decret, sunt decizii politice şi nimic altceva, orice altă interpretare ne duce în absurd. Gândiţi-vă că au fost procurori-şefi, generali care dupa aceea s-au mutat şi i-au luat pe cei cu care au lucrat cu ei, i-au luat la noul Parchet, e conflict de interese, e absurd, nici vorbă de aşa ceva", a spus Ponta.

Cum a început lupta personală a lui Ponta cu justiția

Victor Ponta a inceput rafuiala cu procurorii si judecatorii, fara sa mai mimeze macar ca respecta independenta justitie, incepand cu luna aprilie, data la care presa scrie ca procurorii se apropiau deja de seful guvernului dupa perchezitia informatica realizata in dosarul Sova. La declaratiile premierului se adauga si actiuni in parlament, unde s-a inregistrat un val de propuneri de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. In prezent, nu mai putin de 20 de proiecte asteapta sa fie discutate in Camera Deputatilor, la Comisia Juridica. Azi, premierul a dat unda verde, in sedinta Comitetului Executiv al PSD, pentru schimbarea legilor penale.

8 aprilie: Kovesi: "Pana la acest moment Ponta nu are calitatea de suspect sau inculpat in niciun dosar DNA" (Sursa: Agerpres)

18 aprilie: Raspunsul lui Ponta, intrebat daca isi incheie mandatul de prim-ministru in 2016: "Cum o fi voia DNA-ului!" (Sursa: Gandul)

19 aprilie: Ponta afirma ca intelege motivul pentru care el si presedintele tarii nu pot comenta activitatea justitiei, dar nu si de ce toti ceilalti romani, cetateni liberi, nu au voie sa critice justitia, ci doar Parlamentul si Guvernul si ca ar vrea ca aceste trei puteri sa fie "cu adevarat" egale. (Sursa: Mediafax)

19 aprilie: "Evident ca ma intreb si eu ca orice om mai ales ca am vazut o cerere a domnului Sova la Curtea suprema sa fie trimis in judecata. Omul a zis, trimiteti-ma in judecata si procurorul a zis nu vreau sa te trimit in judecata, eu vreau sa te arestez. Nu inteleg chestia asta. Ma enerveaza in continuare persistenta cu care propaganda ii prosteste pe oameni, ca s-a impiedicat justitia in cazul lui Sova sau in cazul nu stiu care. Nu s-a impiedicat, ca toti parlamentarii pot fi trimisi in judecata fara sa ceara aprobarea Parlamentului", a mentionat premierul. "Senatorii nu sunt angajatii unui procuror DNA" (Sursa: Agerpres)

20 aprilie: "A fost o propunere a colegilor de la PNL, in 2013, la discutia pentru revizuirea Constitutiei au propus acest lucru. Eu atunci m-am opus. Poate ca am fost subiectiv. Ca fost procuror, am considerat ca trebuie sa ramana magistrati. Acum, daca PNL, isi mai sustine propunerea, din ce am discutat cu ceilalti colegi din comisie, cred ca va avea sprijin. Doar sa nu se fi razgandit PNL'', a declarat Ponta. (Sursa: HotNews.ro)

20 aprilie: "relatiile intre justitie trebuie facute prin procurorul general sau eventual ministrul Justitiei".
"Nu orice fel de procuror se apuca sa ancheteze senatorii. La asta m-am referit, mi se pare un lucru extrem de bun-simt"
"Am spus un singur lucru: orice cerere a justitiei pana acum asa se facea prin procurorul general si prin ministrul Justitiei si cred ca respectul intre cele trei puteri ale statului este spre binele democratiei din Romania. ". A afirmat Ponta la sediul central PSD. (Sursa: EVZ)

22 aprilie: "Nu pot sa comentez nimic din ceea ce tine de activitatea de caz a justitiei. Nu pot sa comentez nimic, dar pot sa comentez de principiu ca daca cineva stie ca s-a comis ceva ilegal, se sesizeaza, nu vorbeste asa, ca la piata. Eu nu am fost intrebat de asa ceva", a spus Ponta la Palatul Parlamentului, intrebat cum comenteaza faptul ca procurorul care se ocupa de caz a spus ca a fost o intelegere intre martorii apararii si inculpat. (Sursa: Agerpres)

3 mai: “Starea de arest prevenitv trebuie aplicata cand este vorba de infractiuni cu violenta. Nimeni nu imi cerea, ca procuror, sa arestez preventiv pentru fapte la care lasarea in libertate nu insemna pericol pentru societate. Regula a devenit arestul preventiv, este o greseala. Nu este atac la nimeni, nu mi-am schimbat parerea fata de momentul in care eram procuror.”, a declarant Ponta intr-un interviu acordat jurnalistului Dan Andronic, pentru emisiunea "Lumini si Umbre".
“In ultimele trei luni, am patit niste lucruri la care nu ne asteptam in 2015, si anume, din 40 de judete, in 20 de judete autoritatile statului au ridicat documentele de la lucrarile de apa si nu se mai lucreaza nimic. In original, tone de hartii. La Bruxelles, regula este ca, atunci cand exista o suspiciune si cu atat mai mult o cauza penala, acel proiect se sisteaza imediat. Daca vin mascatii la ora 6 dimineata, la ora 9 se aude la Bruxelles“, a spus Ponta intr-un interviu acordat jurnalistului Dan Andronic, pentru emisiunea "Lumini si Umbre".
“Suntem tara campioana de departe la reclamatiile din Romania pentru Romania. Suntem singura tara care face asta. Tocmai am fost la Strasbourg, m-am intalnit cu presedintele Comisiie Europene, care mi-a spus: «Domnule, daca voi din tara spuneti ca fraudati fondurile, noi ce sa facem?». Aceasta reclamangeala nationala are un cost: al fondurilor europene“, a spus Ponta intr-un interviu acordat jurnalistului Dan Andronic, pentru emisiunea "Lumini si Umbre".

17 mai: Aflat la Targu-Jiu, alaturi de Liviu Dragnea, Ponta a declarat ca judecatorii i-au condamnat, de fapt, pe toti cei care l-au suspendat pe Basescu. „Toti suntem la fel de nevinovati. Mi se pare un lucru pe care orice om de bun-simt, care nu e speriat de moarte ca i se face si lui un dosar, cred ca il gandeste ca si mine. OK, am inteles condamnarea lui Dragnea ca o condamnare a tuturor, a celor care l-am suspendat pe Basescu, am facut campanie pentru referendum, am votat”, a sustinut premierul. In continuare a atacat dur Curtea Constitutionala pentru ca la referendumul din 2012 „a omorat cel mai democratic moment al Romaniei“ si votul celor 7,4 milioane. Ponta a vorbit despre „nemernicia liderilor PNL“ care acum sustin demiterea lui Dragnea desi au participat la campania de la referendum. (Sursa: Puterea)

31 mai: ”In continuare voi cere un singur lucru si voi pune o intrebare, mai ales dupa cazul atat de dezbatut in ultimele zile: exista vreo justificare pentru care un om nu este trimis in judecata dupa opt ani de zile, dar trebuie sa fie arestat? Eu nu gasesc nicio justificare, decat una politica, pur politica. Or, justitia nu trebuie sa faca politica, justitia trebuie sa faca justitie. Daca cineva a incalcat legea dupa opt ani si a fost prins, trebuie trimis in fata judecatorilor sa se apere, sa fie achitat sau sa fie condamnat. Sa spui „nu vreau sa te trimit in judecata in fata judecatorilor, vreau sa te arestez” cred ca este doar un gest politic si atunci de ce trebuie sa-i cer eu ceva domnului Sova”, a precizat Ponta. Multi pesedisti vorbesc despre faptul ca arestarea preventiva a lui Dan Sova ar putea avea efecte negative si asupra premierului Ponta Pozitia lui Ponta contrasteaza profund cu cea din februarie 2015 cand promitea ca PSD va vota toate cererile procurorilor, chiar si pe cele privind arestarea preventiva. (Sursa: Gandul)

1 iunie: "Uitati-va la chestia asta nedreapta cu Dragnea: judecatoarele lui Dragnea, daca era achitat, cred ca acum erau arestate - ati vazut ce se intampla cu cei care au achitat-o pe femeia aia (Mariana Rarinca - n.red.) ; sunt scoase stenograme, vai de ele".
“Eu cred ca in acest moment exista o singura putere, iar noi - Guvernul, Parlamentul, presedintele - facem si noi ce putem pe langa". Este democratica aceasta situatie? "Intrebati poporul daca e multumit!".(Sursa: RTV)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...