Ponta ştie ce faci?/Tăriceanu: Amploarea corupției în România, o amenințare serioasă la adresa democrației

Ponta ştie ce faci?/Tăriceanu: Amploarea corupției în România, o amenințare serioasă la adresa democrației

Candidatul independent la Președinție cu susținerea PLR, Călin Popescu-Tăriceanu, apreciază că 'amploarea corupției în România' reprezintă 'o amenințare extrem de serioasă la adresa democrației', el arătându-se totuși 'intrigat' de faptul că tocmai acum, în timpul campaniei electorale, au apărut anumite dosare.

'Există riscul pentru organele de anchetă ca o parte din cei care astăzi sunt învinuiți să fie în final achitați pentru că nu s-au găsit probe împotriva lor, dar, totuși, acțiunile din ultima perioadă într-adevăr ne reliefează amploarea corupției în România, care, pentru mine, reprezintă o amenințare extrem de serioasă la adresa democrației. O țară care este coruptă subminează din interior instituțiile statului. Dacă cetățenii își pierd încrederea în instituții, atunci sigur că democrația se șubrezește și întotdeauna urmează drumul spre extremism, spre dictatură', a declarat, într-o conferință de presă, la Alba Iulia, Călin Popescu-Tăriceanu.

El a menționat că trebuie să se țină cont că, în general, amenințările la adresa securității naționale nu sunt numai cele externe. 'Amenințări la adresa siguranței naționale pot fi și cele din interior, cum este cazul despre care vorbeam, despre situația corupției', a afirmat Tăriceanu.

Pe de altă parte, candidatul la Președinția României s-a arătat intrigat de faptul că 'toate aceste acțiuni', fie percheziții, fie arestări, au apărut acum. 'Pe de altă parte, sunt intrigat de aceste coincidențe, ca să le numesc așa, de faptul că, în fond, toate aceste acțiuni, care sunt fie percheziții, fie audieri la procuratură, fie rețineri, fie arestări, fie ofițeri acoperiți, au apărut în această campanie electorală și, de unde nici până atunci, dezbaterea publică nu era foarte focalizată pe programele candidaților, pe profilul lor, în ultimele două săptămâni, bineînțeles că întreaga dezbatere publică a fost deturnată și nu mai discutăm decât de aceste lucruri pe care le vedem și le urmărim zilnic', a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

El a subliniat că 'justiția trebuie să își facă datoria fără niciun fel de îngrădire', dar că având în vedere că unele dintre dosare sunt foarte vechi, nu poate să nu își pună întrebarea de ce tocmai acum au trebuit să apară.

Tăriceanu crede 'că va exista probabil o distorsiune majoră, nu numai a campaniei în sine, dar probabil și a rezultatului, din lipsa posibilităților pe care publicul le va avea să analizeze în mod mai clar candidații la aceste alegeri prezidențiale'.

Acesta a subliniat că, totuși, președintele țării, prin funcția și prin poziția pe care o ocupă în stat, joacă un rol extrem de important în deciziile care se răsfrâng nu numai asupra țării, ci, până la urmă, ajung la fiecare cetățean. 'Regret că se întâmplă această situație în România. Cred că este într-adevăr unic din 1990 până în prezent să se fi întâmplat o astfel de situație', a conchis Tăriceanu.

El a participat miercuri la evenimentul de încheiere a campaniei sale electorale pentru Regiunea Transilvania și Banat, la care au participat simpatizanți din 18 județe din Transilvania și Banat, eveniment găzduit de același pavilion de pe raza localității Lancrăm, de lângă Alba Iulia, în care, în 12 septembrie, s-a desfășurat Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat în care a fost validată candidatura lui Victor Ponta la Președinția României.

Călin Popescu-Tăriceanu a vizitat în cursul zilei de miercuri, la Alba Iulia, una dintre cele mai cunoscute fabrici de porțelan din țară, unde a primit cadou o cană pentru ceai, și obiective turistice din Cetatea Alba Carolina, asistând, la Traseul celor Trei Fortficații, la ceremonialul salvelor de tun.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...