România LOR/Citiți și vă MINUNAȚI!

România LOR/Citiți și vă MINUNAȚI!

Marian Vanghelie a cumpărat în 2003 magazinul Bucureşti cu un diplomat plin cu euro şi dolari, echivalent a 3,2 milioane de lei, pe care l-a dat vărului său pentru a îl duce la AVAS, arată ruda edilului în declaraţia dată anchetatorilor DNA, obţinută de MEDIAFAX

Mircea Sorin Niculae, vărul lui Marian Vanghelie, a dat o declaraţie completă în faţa procurorilor DNA în dosarul primarului suspendat al sectorului 5.

În declaraţia sa, obţinută exclusiv de MEDIAFAX , Mircea Sorin Niculae le-a povestit în detaliu procurorilor DNA modalitatea în care edilul a dobândit după 2003 magazinul Bucureşti din Capitală.

Potrivit declaraţiei, în afacere ar fi fost implicaţi şi fostul şef al AVAS Ovidiu Muşetescu şi fosta şefă a AVAS Bucureşti precum şi omul de afaceri Iulian Lupeanu.

"În luna iulie-august 2003, nu îmi amintesc data exactă, m-a chemat Vanghelie Marian-Daniel şi mi-a zis că el doreşte să cumpere pachetul majoritar de la A.P.A.P.S (actual A.V.A.S) al societăţii SC Bucureşti SA, acţiuni pe care mi-a zis că vrea să le cumpere pe numele meu. Eu l-am întrebat cum o să procedăm, întrucât nu aveam cunoştinţele necesare pentru achiziţia vreunei societăţi de la AVAS, iar el mi-a spus să stau liniştit, că este totul rezolvat, că a vorbit cu Muşetescu Ovidiu, care era la acea vreme director AVAS, şi cu directoarea AVAS Bucureşti cu care, de fapt, a ţinut legătura cu privire la achiziţia societăţii Bucureşti SA. Mi-a zis că eu trebuie doar să particip la licitaţie şi să cumpăr acţiunile respective", spune Niculae.

El mai precizează toţi banii pe care i-a virat din conturile sale pentru achiziţia SC Bucureşti i-a avut de la Vanghelie şi de la Iulian Lupeanu.

"Vanghelie Marian mi-a dat o geantă diplomat ce conţinea dolari şi euro, echivalentul la acea dată a 32.000.000.000 ROL. Două plăţi pe care le-am efetuat către AVAS din contul Băncii Ion Ţiriac au avut la origine sume de bani de aproximativ 6.000.000.000 ROL pe care le primisem cash de la Lupeanu Iulian şi pe care le depusesem în contul meu de la bancă", arată Niculae în declaraţia existentă la dosarul de la instanţă. 

Vărul lui Marian Vanghelie a recunoscut integral acuzaţiile ce i se aduc în dosarul în care este judecat alături de fostul edil.

El a precizat că el a primit, pentru Vanghelie, "genţi, pungi, sacoşe cu bani cash" de la intermediarii omului de afaceri Marin Dumitru, căruia Primăria Sectorului 5 i-ar fi acordat preferenţial contracte.

"Niciodată nu îmi spunea, când mă trimitea la întâlnire cu Dumitru Marin, ce sumă urma să primesc, dar impresia mea este că el ştia foarte bine ce sumă trebuia să îmi dea acesta. Majoritatea sumelor de bani le-am primit de la Dumitru Marin, iar o parte mi-au fost date de către apropiaţi ai acestuia, respectiv Dinuţ Daniel (cred că de trei ori), iar de vreo două ori, de la Apreutesei Viorel. Sumele de bani mi-erau date de către aceştia cash, în genţi, sacoşe sau diferite pungi", le-a spus Niculae procurorilor.

Vărul primarului le-a dat toate detaliile procurorilor, menţionând inclusiv locurile în care a primit bani în numele edilului, respectiv "Piaţa 13 Septembrie (piaţă dezafectată), Parcul Carol (la «farfurie»), în spatele Primăriei Sectorului 5 Bucureşti (în curtea interioară), Magazinul Steaua (situat pe strada Brezoianu), lângă sediul Apa Nova (tot pe Brezoianu), o dată pe strada Berceni, la intersecţie cu strada Caporal Gheorghe Ion"

"Estimez că în perioada 2007-2014 am primit de la Dumitru Marin pentru Vanghelie Marian-Daniel suma de aproximativ 13.000.000 RON cash. Banii aceştia, conform dispoziţiilor primite de la Vanghelie Marian-Daniel, i-am dus, o parte, lui Bodea Tiberiu pentru a-i introduce în SC Calex Business Group SRL, o parte la SC Fashion Brand Management SRL (firma controlată de Oana Mizil- n.r.), o parte la PSD Bucureşti şi PSD Sector 5. Din banii primiţi, am mai efectuat, tot din dispoziţia lui Vanghelie Marian-Daniel, diferite plăţi către diferite societăţi comerciale....", a mai consemnat Niculae în mărturia sa.

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA în 7 iulie, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie, unele săvârşite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.

În acelaşi dosar sunt judecaţi, sub control judiciar, Mircea-Sorin Niculae, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Sorin-Ştefan Ciocan, pentru spălare de bani şi directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

De asemenea, procurorii l-au trimis în judecată şi pe Marin Dumitru, în stare de libertate, pentru dare de mită.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a cerut şi a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20% din încasări.

"Aceste foloase au fost pretinse şi primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri cât şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)", conform procurorilor anticorupţie.

Anchetatorii susţin că foloasele necuvenite la care se face referire în rechizitoriu au constat în predarea de sume de bani, încheierea şi executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăţi comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal, în cedarea părţilor sociale şi, implicit, a patrimoniului unei societăţi comerciale către persoane indicate de edilul suspendat sau în transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Marian Vanghelie.

De asemenea, ar fi fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, oferite ceasuri, încheiate contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti, în vederea susţinerii financiare a organizării unor manifestări publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie şi ar fi fost achitate sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susţinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.

Prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5, prin activitatea infracţională a lui Vanghelie, este de aproape 3 milioane de lei.

În aceeaşi perioadă, "o parte considerabilă din sumele de bani şi din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operaţiuni de spălare de bani", procurorii susţinând că au fost utilizate circuite financiare fictive, desfăşurate de Vanghelie, Niculae şi de Laura şi Sorin Ciocan, având rolul de a disimula produsele, obiect al infracţiunilor.

Marian Vanghelie a fost ales primar al Sectorului 5 în anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoanăşi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD. Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice - Partidul Social Românesc.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

3 Băăăă! / Avocata care i-a apărat pe Mike Tyson și pe Michael Jackson, cooptată în „echipa globală” de apărători ai fraților Andrew și Tristan Tate

4 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

5 Bordelul din Apuseni unde partidele de sex erau filmate