Românii din străinătate, UMILIŢI de GUVERN/S-a micşorat numărul secţiilor şi numărul cabinelor de vot/COZI în toate ţările cu ROMÂNI/VIDEO

Românii din străinătate, UMILIŢI de GUVERN/S-a micşorat numărul secţiilor şi numărul cabinelor de vot/COZI în toate ţările cu ROMÂNI/VIDEO

Situaţie umilitoare pentru zecile de mii de români din Italia, Spania, Franţa, Germania şi Republica Moldova. Ei aşteaptă ore în şir, la cozi apreciabile pentru a-şi exercita votul. Mulţi dintre ei au trimis în ţară mesaje disperate să se facă ceva pentru reglementarea situaţiei. Guvernul a organizat doar 294 de secţii de votare în ţările unde se află români cu drept de vot. A redus astfel la jumătate numărul secţiilor faţă de 2009. Mai mult decât atât, pentru a îngreuna şi mai mult procesul de votare, a redus numărul cabinelor de vot din secţii. În loc de 4 sau 6, în cele mai multe secţii sunt doar două cabine de vot

Cea mai mare aglomerație la secțiile de votare din diaspoara este în Franța, Germania și Republica Moldova, a declarat Daniel Țecu, președintele FADERE.

Potrivit acestuia, este pentru prima dată când românii din Germania se grăbesc să își exprime opțiunea electorală.

Cozi imense la cele 294 de secţiile de votare pentru românii din diaspora. La Chişinău, cele patru secţii deschise au fost insuficiente pentru sutele de români, care au stat la coadă zeci de minute pentru a îşi alege preşedintele. Şi la Roma votanţii se plâng că sunt prea puţine secţii pentru numărul mare de oameni.

”Am mărit numărul de secții de votare în Rep. Moldova, din rațiuni obiective, 21 secții față de 13, în 2009. Dimineaţă era, cel puţin la Amabasadă la Chişinău, dar şi la secţia consulară, o afluenţă de votanţi, ceea ce înseamnă că românii de peste Prut sunt interesaţi de viitorul preşedinte şi este bine că este aşa”, a anunțat Corlățean.

În ciuda numărului sporit de secții, în Chișinău s-au format cozi imense. La ora 7 dimineața, sute de oameni așteptau în fața Ambasadei României, dar și la Institutul Cultural Român. Mulți votanți au plecat spre una dintre secțiile aflate în afara Chișinăului, iar aglomerație a fost și la Balți.

Potrivit Biroului Electorul Central, la ora 10.00, românii din diaspora votau deja în 259 de secții din cele 294 deschise în străinătate.

Condiţiile de vot pentru românii din diaspora sunt în 2014 similare cu cele de la alegerile prezidenţiale anterioare. Votarea a inceput la ora 7.00, ora locală, şi se desfăşoară până la ora 21.00, ora locală, iar numărul secţiilor este acelaşi ca în 2009. Cele mai multe sunt în Moldova şi Marea Britanie, în schimb numărul lor a fost redus în unele ţări, precum Portugalia. Primii români care au votat in afara tarii, pentru viitorul presedintele al Romaniei, sunt in Noua Zeelanda. Aici, urnele s-au deschis sâmbătă seară, la ora 20.00, ora Romaniei. Ultimii romani din afara granitelor care vor vota sunt cei aflati pe coasta de vest a Americii de Nord, unde urnele se inchid luni, 3 noiembrie, la ora 05.00, ora Romaniei.

Astfel, cetăţenii români care se află în ziua alegerilor în afara ţării pot să-şi exercite dreptul constituţional la orice secţie de votare din străinătate. Acest lucru este valabil atât în cazul românilor care au domiciliul în străinătate, cât şi în cazul celor care se află în afara ţării ca turişti.

De asemenea, și în Paris și Roma, românii se grăbesc să își exercite opțiunea.


Paris


Berna


Valencia


Bruxelles


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro