Salvarea plagiatului lui Ponta, un verdict dat de un consiliu subordonat politic

Salvarea plagiatului lui Ponta, un verdict dat de un consiliu subordonat politic

Marian Popescu este preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, un organism care analizează suspiciunile legate de integritate care apar în cadrul Universităţii şi care a stabilit, în urmă cu doi ani, că lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat. Când a fost ales preşedinte al Comisiei, Marian Popescu a primit, în loc de felicitări, priviri îngrijorate. „Mulţi mi-au spus acum doi ani: “Vai, în ce v-aţi băgat”, “Vă expuneţi la murdărie” etc. Le-am spus, ceea ce şi cred, de altfel: ”v-ar plăcea să trăiţi o viaţă mai bună, să trăiţi într-o lume mai bună”? Păi, ..cam da. “Şi cât sunteţi dispus/ă să faceţi pentru asta?”", îşi aminteşte profesorul. Într-un interviu pentru gândul.ro el vorbeşte despre tendinţa mediului universitar spre a închide ochii la cazurile de plagiat, despre cariere didactice construite pe impostură, despre limitele softurilor antiplagiat.

Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti spune că plagiatul lui Ponta este un mesaj foarte prost. O “combinaţie” guvernamentală a  permis baricadarea celui în cauză într-un verdict dat de un consiliu subordonat politic. Două comisii academice care au constat plagiatul s-au izbit de o lege care îi apără pe demnitari. Anomalia e uriaşă: universitatea care a oferit locul la doctorat, a numit o comisie pentru doctorandul în cauză, a alocat deci resurse financiare şi umane, nu poate decât “cere” ministerului retragerea titlului de doctor. Ştiinţific, universitatea i-a dat titlul, dar administrativ ministerul l-a semnat. În alte părţi e mai simplu: universitatea care a acordat titlul îl şi poate retrage. Noi suntem mai…sofisticaţi. Mai “talentaţi”.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Eu ți-am zis că dacă mă lași pe mine să bag mâna la fermoar, se termină totul în mai puțin de două minute, dar așa a durat mai mult”

2 Ce se întâmplă? / Boala lui Kate Middleton, mult mai gravă decât s-a anunțat oficial?

3 O rețea organizată de naționaliști maghiari a rescris majoritatea articolelor despre români pe Wikipedia engleză

4 Ciudatul articol apărut în Austria despre o platformă petrolieră a Petrom din Marea Neagră

5 Acum fix 48 de ani...