SCANDAL/Bănicioiu vrea să mute ŞPĂGILE din BUZUNARELE PNL în BUZUNARELE PSD

SCANDAL/Bănicioiu vrea să mute ŞPĂGILE din BUZUNARELE PNL în BUZUNARELE PSD

Mari discuţii şi controverse a provocat iniţiativa actualului ministru al sănătăţii. De a umbla la preţul medicamentelor. Piaţa farmaceutică fierbe din nou. În joc sunt miliarde de euro. Dar, mai ales, şpăgi pe măsură. Iar pesediştii, după ce au stat 3 ani la guvernare, au descoperit borcanul cu miere. Din care, acum, se înfruptă doar peneliştii plasaţi iscusit în sistemul de sănătate, pe lanţul decizional, de fostul ministru liberal Eugen Nicolăescu. Nicolae Bănicioiu, spun avizaţii din sistem, vrea să schimbe buzunarele PNL cu buzunarele PSD. Care pacienţi? 

În 2009, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Ion Bazac (PSD), publica un ordin prin care stabilea că preţul unui medicament X în România se stabileşte la nivelul celui mai mic preţ al aceluiaşi medicament X dintr-una din cele 12 ţări UE la care se raportează România. Acest mecanism al raportării la preţurile din celelalte stae membre se practică peste tot în Europa, dar România are specificul că solicită cel mai mic preţ din toată Uniunea Europeană.

Tot ordinul ministrului PSD menţionează că producătorii de medicamente sunt obligaţi să notifice anual ministerul Sănătăţii şi să-şi modifice preţul la medicamentul X în funcţie de modificările acestui preţ apărute în celelalte ţări UE. De obicei, această modificare înseamnă o scădere a preţului respectiv.

Dar în ultimii 5 ani, majoritatea producătorilor din România nu au trimis aceste notificări. Iar miniştrii succesivi ai Sănătăţii au închis ochii. De ce? Eugen Nicolăescu (PNL), cel care s-a aflat cel mai mult timp în fruntea acestui minister, a declarat pentru România Liberă că nu-şi mai aduce aminte.

Efectul? Preţurile unor medicamente în România a ajuns să fie mai mare decât în alte ţări europene, deşi suntem printre cele mai sărace state UE. Într-un raport al Comisiei Europene se menţionează clar că ţări precum „Polonia, România, Bulgaria par să plătească pentru medicamente relativ mai mult (decât Germania, Danemarca sau Italia) raportat la PIB-ul pe cap de locuitor”. Institutul britanic NICE recomanda guvernului român în 2012 se reducă preţurile unor medicamente cu peste 75%, deoarece acele medicamente sunt mai scumpe în România decât în Marea Britanie sau Statele Unite.

Nicolae Bănicioiu a ignorat în ultimii trei ani toate aceste observaţii.

Iar nerespectarea vreme de 5 ani a ordinului Bazac de către producătorii din România a dus la creşterea preţului românesc şi, consecutiv, la scăderea profiturilor distribuitorilor din România obţinute prin comerţul paralel. Acum însă, brusc, Bănicioiu îi ameninţă pe mahării din domeniu cu o scădere preţurilor de 20%. Dând semnalul clar că trebuie să sară la cap... Poate că se vor produce şi mici ieftiniri, pentru a se arunca un pic de praf în ochi...


 


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...