Senat: Biroul Permanent va discuta luni cazurile Ariton, Vosganian și Greblă

Conducerea Senatului va lua în discuție, în ședința Biroului Permanent de luni, avizele favorabile date de Comisia juridică pentru încuviințarea urmăririi penale a senatorilor Ion Ariton și Varujan Vosganian, foști miniștri ai Economiei.

Foto: (c) Simion MECHNO / AGERPRES ARHIVĂ

Biroul Permanent va stabili, astfel, introducerea pe ordinea de zi a plenului Senatului a solicitărilor venite din partea Justiției pe numele celor doi foști miniștri, precum și avizele întocmite de Comisia juridică, plenul fiind suveran în tranșarea acestei situații.

Potrivit președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, un alt subiect cu care a fost sesizat Biroul Permanent este cel referitor la situația fostului judecător al CCR Toni Greblă, urmărit penal pentru mai multe fapte.

"Am primit solicitarea din partea procurorului general privitoare la domnul Toni Greblă, prin care se solicită aprobarea arestării preventive și trimiterea în judecată. Documentele au sosit. Ele vor intra pe circuitul prevăzut de Regulamentul Senatului. Va fi sesizat Biroul permanent și în cadrul Biroului vom decide ce vom face în continuare. În mod normal, cum am procedat și în alte cazuri similare, ele vor fi înaintate Comisiei juridice spre analiză", a spus Tăriceanu, miercuri seară.

El a subliniat că, în contextul demisiei lui Toni Greblă din calitatea de judecător al Curții, cererea procurorului general "nu mai are obiect", fapt care poate fi constatat și de către Biroul permanent al Senatului.

Călin Popescu-Tăriceanu a precizat, totodată, că procedura pentru numirea unui nou judecător al CCR va începe după ce demisia lui Toni Greblă va fi publicată în Monitorul Oficial și Senatul va lua act de aceasta.

Senatorii juriști au avizat favorabil, marți, cererile pentru începerea urmăririi penale a foștilor miniștri ai Economiei Ion Ariton și Varujan Vosganian.

Procurorul general Tiberiu Nițu a solicitat Senatului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de senatorul Ion Ariton, fost ministru al Economiei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul Gala Bute.

De asemenea, Tiberiu Nițu a trimis Senatului și cererea DIICOT de încuviințare a începerii urmăririi penale față de Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare, în dosarul Romgaz.

Toni Greblă a demisionat, miercuri, din funcția de judecător al Curții Constituționale, se arată într-un comunicat al CCR.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut marți sesizarea Biroului Permanent al Senatului pentru încuviințarea arestării preventive în cazul judecătorului CCR Toni Greblă, urmărit penal pentru mai multe fapte, și trimiterea acestuia în judecată.

AGERPRES/ (AS — autor: Cătălina Barbu, editor: Mihai Simionescu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 Orban chiar este un om modest. Două momente

3 Document / Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procu…

4 Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

5 HOPA! Angajații din spitale care primesc șpaga ar putea rămâne fără contracte de muncă. Ministrul Sănătății an…

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante