Senatul a încuviințat începerea urmăririi penale în cazul senatorului Ion Ariton

Senatul a încuviințat începerea urmăririi penale în cazul senatorului Ion Ariton

Senatorii au aprobat, joi, solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, de încuviințare a începerii urmăririi penale față de fostul ministru al Economiei, senatorul Ion Ariton.

Senatul a adoptat, cu 77 de voturi pentru și 52 de voturi împotrivă, o Hotărâre în acest sens.

"Senatul cere urmărirea penală a senatorului Ariton Ion, fost ministru al Economiei și actual membru al Senatului României, pentru faptele care fac obiectul dosarului nr. 50/P/2014 al Direcției Naționale Anticorupție — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție", se arată în Hotărârea Senatului.

Din totalul de 168 de senatori, doar 137 și-au exprimat votul. Opt voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu bile.

Potrivit raportului Comisiei juridice, supus atenției plenului Senatului, în timpul audierii, Ion Ariton a precizat că "sumele care au făcut obiectul contractelor de sponsorizare a evenimentului prin care se urmărea 'promovarea României ca destinație turistică și a brandului turistic național, pe plan național și internațional, în cadrul Galei Internaționale de Box Profesionist', și pe care l-a susținut, 'au ajuns la Federația Română de Box'".

Potrivit aceluiași document, Ion Ariton a explicat senatorilor juriști faptul că "o sponsorizare se face într-un cadru legal, pentru o sumă care este calculată la sută din cifra de afaceri".

"Pentru o sponsorizare dintr-o companie, exista o comisie care analiza oportunitatea și legalitatea sponsorizării. După ce se fac aceste analize, acel raport de oportunitate și legalitate este trecut prin Consiliul de Administrație al acelei companii și numai după aceea se putea face virarea acelor sume în cuantumul și în procentele legale care se pot face din acel cont", a mai arătat Ariton, în Comisia juridică, potrivit raportului citat.

În urma audierii senatorului Ion Ariton, în data de 10 februarie, Comisia juridică a hotărât, cu majoritate de voturi, să admită solicitarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ în vederea formulării cererii de efectuare a urmăririi penale față de fostul ministru al Economiei.

Procurorul general Tiberiu Nițu a solicitat Senatului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de senatorul Ion Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul Gala Bute. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...