SIE, vânat de gruparea ocultă Frunzăverde – Atanasiu pentru Stănişoară

SIE, vânat de gruparea ocultă Frunzăverde – Atanasiu pentru Stănişoară

Una din marile intrebari care raman dupa alegerea unui nou presedinte al Romaniei este ce pozitie va adopta acesta fata de influentele servicii secrete romanesti. Mai ales ca, pana acum cel putin, nu a rasuflat nici macar cea mai mica vorba privind apartenenta lui Klaus Iohannis la sfera de influenta a vreunei structuri informative sau despre existenta unei intelegeri prealabile secrete intre acesta si servicii.

Frunzaverde nu se da dus de la butoane

Asa ca ramane de vazut daca „neamtul” va fi rapid „fezandat” de catre expertii in domeniu sau, din contra, Iohannis va incerca sa preia in forta toate fraiele puterii. Desigur, mai exista si cea de-a treia cale, cea a coabitarii, dar deocamdata nimeni nu o ia serios in considerare. Cert este ca lucrurile se vor lamuri de-abia in momentul in care, asa dupa cum a anuntat deja public, George Maior isi va depune mandatul de sef al SIE, pana la sfarsitul acestui an. Pana atunci insa, dupa cum sustin sursele noastre, grupuri de interese din jurul proaspatului presedinte ales trag deja sforile pentru a prelua controlul serviciilor. Si daca asupra conducerii SRI nimeni nu a indraznit inca sa ridice vreo pretentie, „iohannistii” de peste noapte au facut deja primul pas spre SIE, gruparea condusa de Sorin Frunzaverde si Teodor Atanasiu revendicand deja sefia acestui serviciu. Pentru fratele lor de credinta (democrat)liberala, traseistul Mihai Stanisoara.

Cine muta primul

Pe domeniul sigurantei nationale, lui Klaus Iohannis ii va fi greu sa joace propria carte castigatoare.

Din cauza DNA, Teodor Atanasiu nu poate revendica el functia visata
In primul rand, pentru ca nu are niciun as pregatit in maneca prezidentiala, asa ca, mai mult ca sigur, va fi nevoit sa joace pe mana aliatilor din campanie pentru a face nominalizarile pentru viitoarele conduceri ale serviciilor secrete. Iar in jurul lui Iohannis batalia pentru servicii se da intre doua grupari rivale, ambele cu puternice radacini si avand o influenta deloc de neglijat in sistemul informativ. Insa „favoritul” Vasile Blaga prefera sa nu mute inca, asteptand probabil explozia iminenta a dosarului EADS. Care, dupa cum stie si „Buldogul” foarte bine, va face ravagii in tabara sa, multi dintre oamenii loiali lui Blaga, pe cand acesta detinea portofoliul Ministerului de Interne, fiind ca si condamnati in aceasta noua lovitura pe care DNA o va da clasei politice. Ca sa nu mai spunem de faptul ca nici macar noul presedinte al noului PNL nu este sigur cum va iesi, „pe persoana fizica”, din aceasta ancheta. In schimb, de ezitarea aripii Blaga a profitat gruparea „rivala de moarte”, cea condusa de Sorin Frunzaverde si Teodor Atanasiu.

Camaraderie de arme

Atat Sorin Frunzaverde, cat si Teodor Atanasiu au fost ministri ai Apararii. Iar pentru ca tabloul legaturilor – cel putin cele la vedere, pentru ca despre relatiile oculte, acestea deja au fost partial dezvaluite de Traian Basescu – sa fie unul complet, sa nu uitam ca si Mihai Stanisoara s-a aflat pentru o perioada de vreme la conducerea MApN. Iar cum Frunzaverde prefera sa stea ascuns in spatele cortinei, in timp ce Teodor Atanasiu nu mai poate revendica nicio demnitate publica din cauza procurorilor Laurei Codruta Kovesi, care sunt deja pe urmele sale in mai multe anchete ale DNA, s-a decis ca la inaintare sa fie bagat Mihai Stanisoara. Cel care, data fiind si „poleiala” sa de diplomat, este vazut de camarazii sai drept cel mai potrivit sef al SIE. Motiv pentru care au inceput sa miste lucrurile, solicitand deja, fie si neoficial, aceasta functie. Si cum Iohannis nu are propria strategie in domeniul sigurantei nationale, membrii gruparii sunt siguri ca „neamtul” le va face hatarul si astfel nu vor fi nevoiti sa ii forteze mai mult mana. Cătălin TACHE


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”