SONDAJ INSCOP Românii înclină spre un premier tehnocrat

În urmă cu trei săptămâni, Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC la prezidenţiale, declara că nu este obligatoriu ca următorul premier să fie de la PSD. 

 În contextul declaraţiei premierului, 46,2% din respondenţi susţin că, în eventualitatea în care Ponta ar câştiga fotoliul de la Cotroceni, alegerea unui tehnocrat ar fi o decizie bună, în timp ce 23,5% din români cred că ar fi o decizie greşită ca Victor Ponta să nu desemneze un premier membru PSD, UNPR sau PC. Şi numărul non-răspunsurilor este foarte mare, aproape o treime din români (30,3%) refuzând să se pronunţe asupra acestui subiect. 

Citeşte singur sondajul: http://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2014/09/INSCOP-Sept.2014.-Presedintele-si-Premierul.pdf

 Şi totuşi, potrivit INSCOP Research, 34,7% din români susţin că înlocuitorul lui Ponta ar trebui să fie un tehnocrat. 26,4% din respondenţi agreează însă ipoteza ca premierul să provină tot din structurile PSD, în timp ce 21,3% din cei chestionaţi înclină spre un premier din partea opoziţiei. INSCOP Research susţine că o posibilă explicaţie a preferinţei pentru un premier tehnocrat (non-PSD), în cazul în Victor Ponta ar câştiga alegerile prezidenţiale, ar putea fi legată de dorinţa respondenţilor de a echilibra scena politică. 

 Isărescu, tehnocratul preferat

 În luna iulie, un sondaj INSCOP Research a relevat că românii ar prefera ca ţara să fie condusă de tandemul Ponta preşedinte/Isărescu - premier. Românii rămân constanţi în ceea ce priveşte opţiunea pentru numirea lui Isărescu în fruntea Executivului. Astfel, 43,1% din respondenţi au o părere bună despre ipoteza desemnării lui Isărescu în funcţia de prim-ministru, în contextul în care Victor Ponta ar fi ales preşedinte. Pe locul al doilea se situează senatorul PSD Mircea Geoană (18,8%), urmat  de şeful SRI George Maior (17,5%).  

 INSCOP Research a chestionat pe cine ar prefera românii premier şi într-un scenariu în care candidatul ACL, Klaus Iohannis, ar câştiga alegerile prezidenţiale din toamnă. 30,9% din respondenţi sunt de părere că Victor Ponta trebuie să rămână prim-ministru, în timp ce 26,1% cred că ar fi nevoie de un premier tehnocrat. A treia opţiune de premier, Cătălin Predoiu, este agreată de numai 19,7% din români. 

 Potrivit INSCOP Research, opţiunile favorabile pentru guvernul aflat la putere sunt mai numeroase, întrucât faptul că ne aflăm abia la mijlocul unui ciclu de guvernare face ca erodarea guvernării actuale să nu fie similară cu cea a unui guvern la final de mandat. 

 Citeşte singur sondajul: http://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2014/09/INSCOP-Sept.2014.-Presedintele-si-Premierul.pdf

Acest sondaj a fost comandat de adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Presiuni enorme asupra lui Ciolacu pentru dărâmarea Guvernului Orban! Miza? Ponta-premier!

2 Document / Ăștia ar trebui condamnați pe viață! / Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosare…

3 VIDEO Utilajele cumpărate de ROMARM din China pentru fabricarea măștilor s-au stricat! Statul român n-a vândut…

4 O mare porcărie! Procurorul general Gabriela Scutea a dat vot nul la votul pentru desființarea Secției Specia…

5 VIDEO Prostituatele românce din Italia au ieșit la muncă cu termoscanere, mască și dezinfectant

recomandări

Te ia DNA: MIRICA CRISTIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume