SRI: 38.000 de ATACURI CIBERNETICE în ultimele DOUĂ ZILE. Comisarul.ro, VICTIMĂ a acestei campanii

SRI: 38.000 de ATACURI CIBERNETICE în ultimele DOUĂ ZILE. Comisarul.ro, VICTIMĂ a acestei campanii

Sistemele de securitate din România au fost ținta unui bombardament informatic. De ieri până azi, specialiștii SRI au blocat aproape 40.000 de tentative de virusare. Asta înseamnă peste 800 de atacuri cibernetice pe oră, informează Digi 24. Vă reamintim că site-ul Comisarul.ro a fost, cel mai probabil, victima unui astfel de atac. Atacul asupra Comisarul.ro a fost unul de o anvergură deosebită și a durat 18 ore. 

Potrivit Serviciului Român de Informații, hackerii au încercat să viruseze baze de date ale instituțiilor guvernamentale și ale unor instituții private din România. Hackerii au trimis foarte multe mesaje de tip email în care anunțau statul român sau pe administratorii privați de faptul că încearcă să pătrundă în sistemele de securitate și au cerut chiar și recompense. Deocamdată nu se știe exact dacă au cerut bani sau favoruri.

Infectarea unui sistem informatic de o asemenea anvergură ar însemna o destabilizare generală, de exemplu, de la semafoare până la alimentarea cu energie electrică.

Pentru moment, SRI nu a dezvăluit locul de unde provin aceste atacuri.

Experții în securitate spun că cei mai puternici viruși au ca țări de proveniență Rusia, China sau Siria. Însă, odată dezvăluite metodele de atac, aproape oricine din întreaga lume poate multiplica atacurile. Astfel că sursa este greu de definit, mai ales că acești atacatori știu foarte bine să se ascundă.

Totodată, într-o zi obișnuită, numărul atacurilor informatice nu depășește 2.000. Asta în timp ce în 12-13 august au fost aproape 40.000 de atacuri.

Sorin Sava, ofiţer de presă al SRI: „În intervalul 12-13 august anul curent, au fost înregistrate aproximativ 38.000 de astfel de alerte. Alerte care au fost materializate în urma recepţionării unor mesaje e-mail cu ataşamente maliţioase de tip ransomeware, ceea ce înseamnă criptare de date şi solicitare de recompensă. Vorbim atât despre instituţii private cât şi de instituţii guvernamentale.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...