Start la traseism. Ordonanţa lui Dragnea a fost publicată în Monitorul Oficial cu o greşeală gramaticală

Start la traseism. Ordonanţa lui Dragnea a fost publicată în Monitorul Oficial cu o greşeală gramaticală

„În caz de vacanţă a mandatelor de consilieri locali/ judeţeni aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste, cu condiţia confirmării în formă scrisă emisă de către conducerea judeţeană a partidului căruia îi aparţine“, se arată în Ordonanţa publicată în MO. Publicarea în MO era ultima etapă pentru ca legea să intre în vigoare. Astfel, legea care pentru 45 de zile suspendă o altă lege, cea a statutului aleşilor locali, va funcţiona şi cu o eroare gramaticală. Mai exact, cei care au redactat textul legii nu au făcut acordul între subiect şi predicat şi le-au ieşit „supleanţii aparţine partidului“.

Guvernul a adoptat joi, în şedinţă extraordinară, ordonanţa de urgenţă care suspendă temporar legislaţia antitraseism, în pofida criticilor şi rezervelor exprimate nu doar de Opoziţie şi de societatea civilă, dar şi de ambasadele SUA, UE şi a Marii Britanii.

Proiectul promovat de Dragnea a fost susţinut ieri, cu fermitate, şi de premierul Ponta Victor. „Trebuie să deblocăm activitatea consiliilor şi să facem dreptate primarilor, care nu sunt sclavi pe moşiile lui Blaga şi Iohannis“, a spus Ponta, în deschiderea şedinţei de Guvern. Ponta a corectat perioada de „mercato“ de zece zile, aşa cum era prevăzut în proiectul de Ordonanţă iniţial, şi a anunţat că  aleşii locali vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru a se decide. În acest interval, potrivit unor surse social-democrate, PSD se aşteaptă să racoleze în jur de 100 de primari.

Ambasada SUA reacţionează

Chiar înaintea şedinţei de Guvern, Ambasada SUA, la sesizarea Opoziţiei,  şi-a arătat îngrijorarea cu privire la momentul şi modalitatea prin care Guvernul a decis să schimbe legea. „Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată într-o declaraţie a Ambasadei SUA.

Imediat după şedinţa de Guvern, vicepremierul Liviu Dragnea a organizat o conferinţă de presă pentru a încerca să convingă opinia publică de utilitatea acestei măsuri vremelnice. „Dăm atenţie oricăror comunicate din partea partenerilor americani, dar nu este absolut nimic nedemocratic în această OUG. Se dă posibilitatea, fără ca niciun cuvânt din această Ordonanţă să oblige pe cineva, nu poate aduce atingeri spritului democratic din această ţară“, a fost răspunsul vicepremierului.

Ambasada SUA a atras atenţia şi asupra unei practici frecvente a Guvernului: ordonanţa de urgenţă. Cum răspunde Dragnea la întrebarea: de ce nu aţi iniţiat un proiect de lege, având în vedere că deţineţi majoritatea în Parlament?.  „Un proiect de lege riscă să ne ducă în 2015. În curând începe campania şi există riscul foarte mare ca începând cu octombrie să fie cât mai puţini parlamentari în Parlament şi să ne apuce primăvară cu acest blocaj. Proiectul de lege nu putea fi adoptat decât în martie şi nu ne atingeam obiectivul. Principalul motiv reprezintă blocajele din administraţia locală. Riscăm să asistăm la un blocaj cvasi-general “, a mai explicat Dragnea. De fapt, singurele blocaje prezentate concret de Dragnea sunt în doar patru comune din întreaga ţară, trei din Timiş, acolo unde predomină primarii PSD, şi una din Vrancea baronului Oprişan, nenumită.

 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Beatrice Mahler, primul medic care recunoaște oficial adevărul: Sunt 20.000 de cazuri pe zi, de 4 ori ma…

2 VIDEO Scursura TV / Dana Budeanu mai avea puțin și-l masturba live pe Ciutacu, de „indignare”

3 VIDEO Cum începi tu, Orbane, să-ți arăți adevăratul caracter de șobolan... / Paula Herlo de la ProTV l-a dat în …

4 Târfe și cocaină în Justiție? Există o listă cu procurori care se droghează?

5 Corectă întrebare pune Liviu Avram după scandalul regizat de directorul PSD de la Foișor