ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 20 NOIEMBRIE

ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 20 NOIEMBRIE

În sesiunea inaugurală a conferinței internaționale "25 de ani de la prăbușirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte", au fost prezentate mesajele fostului suveran al României Mihai I și fostului președinte al URSS Mihail Gorbaciov și au rostit discursuri, printre alții, foștii președinți ai României - Emil Constantinescu, Poloniei - Lech Walesa, Parlamentului European - Hans Gert Pottering, Republicii Moldova - Petru Lucinschi, Albaniei - Sali Berisha, Serbiei -Boris Tadic, precum și fostul președinte al Ucrainei Viktor Iușcenko.

Foto: (c) SIMION MECHNO/ AGERPRES FLUX

* Fostul președinte al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov a sugerat, într-un mesaj transmis conferinței internaționale de la București la care participă foști șefi de stat din Europa Centrală și de Est, o revenire la doctrinele de bază ale noii gândiri oferite lumii acum mai bine de douăzeci și cinci de ani.

* Parchetul General transmite că pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică se efectuează cercetări în cauza constituită ca urmare a conexării a șase dosare penale ce vizează plângeri privind modul de desfășurare a votului din diaspora la alegerile prezidențiale. Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, faptele sesizate sunt prevăzute de dispozițiile art. 297 Cod penal (abuzul în serviciu), art. 298 Cod penal (neglijența în serviciu) și art. 385 Cod penal (împiedicarea exercitării drepturilor electorale).

* Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat că valoarea contractelor Microsoft și EADS verificate în acest dosar depășește 1 miliard de euro, explicând că "sunt ministere care apar și într-o parte și în alta".

* Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat referitor la reluarea cererilor respinse de ridicare a imunității că nu vede niciun impediment legal pentru care să nu se poată solicita o reanalizare a situației de către Parlament.

* Deputatul PSD Ioan Adam a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, el fiind pus sub acuzare de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție. Hotărârea instanței nu este definitivă.

* Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins cererea DNA de arestare preventivă a deputatului Ion Diniță, urmând ca el să fie cercetat în libertate, sub control judiciar. Decizia instanței nu este definitivă.

* Deputatul PNL Mircea Roșca a fost adus cu duba Poliției la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, urmând ca magistrații să judece cererea DNA de arestare preventivă a acestuia pentru 30 de zile, într-un dosar în care este acuzat de corupție.

* Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis ca întemeiată cererea de apărare a independenței sistemului judiciar în raport cu afirmațiile senatorului PNL Varujan Vosganian din emisiunea "Subiectiv" transmisă de postul de televiziune Antena 3 în data de 7 octombrie.

* Comisia de cercetare a averilor de la Curtea de Apel București a decis să înceteze verificările cu privire la sesizarea Agenției Naționale de Integritate prin care fosta judecătoare Viorica Dinu a fost reclamată pentru că nu putea justifica o avere de 46.000 de euro.

* Procurorii DIICOT și polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara au efectuat 12 percheziții domiciliare pe raza județelor Caraș-Severin și Hunedoara, în cadrul unei acțiuni de destructurare a unei grupări de criminalitate organizată, specializată în evaziune fiscală prin comercializarea unor mari cantități de lemn.

* Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București Mihai Betelie a fost condamnat de Curtea de Apel București la patru ani de închisoare cu executare, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni.

* Președintele Comisiei pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, solicită demisia președintei Consiliului Național al Audiovizualului, Laura Georgescu, "pentru că nu a avut nicio reacție față de încălcarea flagrantă de către unele televiziuni a legii".

* Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că "deocamdată nu se schimbă nimic" în ceea ce privește guvernarea, afirmând că "deocamdată o schimbare imediată nu e în interesul nici măcar al celor care trebuie să preia puterea".

* Un incendiu puternic a izbucnit după-amiază la o hală din comuna Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, informează pentru AGERPRES oficiali ai ISU. Potrivit surselor citate, focul s-a aprins într-o hală care funcționa ca depozit de materiale plastice, cauciucuri și uleiuri și degajă un fum intens.

* Sorin Oprescu, Anghel Iordănescu și Ilie Năstase au primit Placheta de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru "contribuția semnificativă la întărirea și promovarea României".

* Președintele Traian Băsescu a semnat decretul de decorare a mai multor personalități culturale. Potrivit Administrației Prezidențiale, au fost conferite distincții rectorului Universității Naționale de Muzică din București, Dan Dediu, muzicologului Daniela Caraman-Fotea, realizatorului de programe muzicale Sorina Goia, regizorului de operă Cristian Mihăilescu, dar și Doinei Roșca, director al Centrului cultural 'Ionel Perlea' din municipiul Slobozia.

* Președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, a lansat la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus romanul "Cartea Șoaptelor", tradus în limba franceză.

* Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie a fost lansată, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, concomitent la București și la Cluj-Napoca.

* Peste 25 de universități și școli britanice își vor prezenta sâmbătă oferta educațională la București, la cea de a doua ediție a Education UK Exhibition, organizat de British Council.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor: Antonia Niță)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”