Tăriceanu: Am constatat vacantarea postului și am decis demararea procedurilor pentru numirea judecătorului la CCR

Conducerea Senatului a fost sesizată de către Curtea Constituțională cu privire la vacantarea postului de judecător ca urmare a demisiei lui Toni Greblă, astfel că Biroul permanent a decis demararea procedurilor de numire a unui nou membru al CCR.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat marți că audierile candidaților pentru funcția de judecător al Curții Constituționale vor avea loc, miercuri, în comisia juridică.

"Ieri (luni — n.r.), la ședința Biroului permanent am luat în considerare adresa trimisă de Curtea Constituțională, prin care suntem înștiințați în mod oficial de demisia domnului Toni Greblă, judecător la CCR, și de vacantarea postului. Publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de demisie a domnului Greblă este în sarcina Curții Constituționale și a fost făcută deja. Noi am constatat vacantarea postului și am decis demararea procedurilor pentru numirea unui nou judecător la CCR. Miercuri va avea loc audierea la Comisia juridică și joi votul final", a precizat Tăriceanu.

El a adăugat că Biroul permanent al Senatului a fost sesizat și cu privire la solicitarea Parchetului General de încuviințare a arestării lui Toni Greblă, însă această solicitare a rămas "fără obiect" ca urmare a demisiei.

Întrebat dacă nominalizarea candidatului pentru funcția de judecător al CCR ar trebui să vină exclusiv din partea grupului parlamentar al PSD din Senat, cel care l-a propus în această funcție pe Toni Greblă, Călin Popescu-Tăriceanu a explicat că, în timpul ședinței Biroului permanent, social-democrații au susținut că, "în mod normal, ei ar trebui să facă propunerea", însă reprezentanții PNL "au avut niște obiecțiuni, nu foarte puternice".

"În principiu, oricine poate să facă propuneri", a întărit Tăriceanu, adăugând că lista candidaților trebuie transmisă Comisiei juridice în vederea audierii candidaților.

Despre faptul că decizia demisiei lui Toni Greblă din calitatea de judecător al Curții Constituționale nu a fost publicată în Monitorul Oficial, Tăriceanu a afirmat că, procedural, adresa CCR prin care se comunică Senatului vacantarea respectivei funcții ca urmare a demisiei este transmisă după publicarea documentului în MO.

"V-am spus că da (a fost publicată — n.r.) și acest lucru nu este de responsabilitatea Senatului. Este de responsabilitatea Curții Constituționale. Domnul Toni Greblă era membru al Curții, nu mai era membru al Senatului. Nu ne revine nouă această obligație", a subliniat acesta. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Info / Doliu la PSD! Doar 10% din votanții ProRomânia votează cu Dăncilă! Peste 70% merg cu Iohannis!

5 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere