Tăriceanu, întrebat dacă a discutat cu Ponta despre suspendare: Mă consult periodic cu premierul

Tăriceanu, întrebat dacă a discutat cu Ponta despre suspendare: Mă consult periodic cu premierul

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost întrebat, luni, dacă a discutat cu premierul Victor Ponta despre iniţierea demersului de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, el răspunzând că se consultă periodic cu premierul.

Calin Popescu Tariceanu si Victor Ponta (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

”Cred că aţi remarcat declaraţia pe care a făcut-o premierul, care a spus că nu crede că parlamentarii PSD vor avea vreo reţinere să semneze cererea de suspendare”, a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai arătat că motivele pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu sunt câteva elemente principale pe care se axează cererea de suspendare.

”În primul rând, m-am referit deja în public la atitudinea preşedintelui, care excede cadrul constituţional, materializată în numeroase rânduri prin susţinerea făţişă, evidentă a unor partide politice în campania electorală”, a declarat Tăriceanu, precizând că ”statutul preşedintelui îl obligă la imparţialitate”.

Călin Popescu Tăriceanu a mai precizat că un alt motiv de suspendare din funcţie este legat de faptul că Parlamentul a adoptat, la sfârşitul lunii iunie, o declaraţie prin care cerea demisia preşedintelui, urmare a gravelor atingeri aduse prestigiului funcţiei şi instituţiei prezidenţiale, prin scandalul în care era implicat fratele său, scandal de corupţie şi de trafic de influenţă.

Tăriceanu a mai declarat că săptămâna trecută a observat că preşedintele a intervenit instituţional, ”după cum a declarat şi public”, pe lângă preşedintele Comisiei Europene, intervenţie care a pus în pericol obţinerea de către România a unui post de comisar european.

”Atitudinea ostentativă şi de dispreţ total faţă de normele constituionale, atitudinea de dispreţ faţă de votul cetăţenilor de la referendumul din 2012, prin care preşedintele ne demonstrează că nu a reţinut nimic, nu a învăţat nimic din avertismentul care i-a fost atunci adresat, m-a făcut să întocmesc cererea de suspendare”, a mai declarat Tăriceanu.

Cererea de suspendare a preşedintelui României cuprinde trei elemente pentru care se doreşte demiterea lui Traian Băsescu, şi anume faptul că preşedintele s-a implicat în campania PMP, intervenţia directă la preşedintele Comisiei Europene, în cazul comisarului european şi raporturi instituţionale în forme necivilizate.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, la Antena 3, că iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu privind suspendarea şefului statului va fi discutată în PSD, menţionând că este vorba despre un demers serios şi precizând că orice zi fără Traian Băsescu reprezintă un rău mai puţin pentru ţară.

Preşedintele Traian Băsescu declara, vineri, răspunzând unei întrebări legate de un eventual demers pentru o nouă suspendare a sa din funcţie, că intră în campanie "şi nu o să le fie bine", el adăugând că în campanie are "capacitate uriaşă de revitalizare".

Traian Băsescu a fost întrebat, în conferinţa de presă susţinută la Newport, după summit-ul NATO, dacă îi este teamă de o nouă suspendare din funcţie. "Intru în campanie şi nu o să le fie bine, să ştiţi că în campanie am capacitate uriaşă de revitalizare", spunea şeful statului.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...