Tăriceanu: România nu mai este în stare să-și stabilească priorități, după aderarea la UE

Candidatul independent la Președinția României, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că țara noastră nu a mai reușit să-și stabilească anumite priorități de dezvoltare, după aderarea la Uniunea Europeană, el apreciind că după anul 2007 motoarele de dezvoltare economică 's-au stins'.

Tăriceanu a declarat duminică seara, la postul de televiziune Antena 3, că a constatat 'contraste majore' între zonele pe care le-a vizitat în țară, apreciind că aceste decalaje s-ar putea accentua, în cazul în care autoritățile locale sunt mai puțin performante. "România nu mai este în stare, după 2007, după aderarea la Uniunea Europeană, să-și stabilească niște priorități. (...) Țara a început să cunoască contraste majore între diferitele județe, între diferitele regiuni, și lucrul acesta nu e de ieri, de azi, și el se poate accentua în cazul în care administrațiile locale sunt mai performante în unele locuri și mai puțin performante în altele. Aici ar merita să discutăm serios, la un moment dat, de proiectul de regionalizare, care ar avea tocmai acest scop de a asigura o dezvoltare echilibrată a întregii țări", a spus Tăriceanu.

Potrivit acestuia, România 'a stins' motoarele de dezvoltare economică după anul 2007. "Important este să ne dăm o direcție, să ne dăm un obiectiv. Noi nu avem nici un obiectiv în momentul de față. După ce am aderat la Uniunea Europeană, motoarele s-au stins. Mergem din inerție", a afirmat candidatul la prezidențiale.

În opinia acestuia, pentru ca România să se dezvolte ar trebui să se realizeze o reformă instituțională și a administrației, în sensul modernizării acestora, dar și o revizuire a Constituției. asemenea, reforma administrativă și regionalizarea ar putea reprezenta, potrivit lui Tăriceanu, un posibil motor de dezvoltare a țării, cu condiția să nu fie creat un 'nou etaj birocratic'.

Călin Popescu Tăriceanu a menționat importanța educației, învățământului, cercetării și inovării, apreciind că acestea pun în valoare 'cea mai importantă resursă pe care o avem: resursa umană'. "Nu am să încetez să le spun românilor că o țară nu este bogată prin aurul pe care îl are, prin petrolul pe care îl are, prin gazele naturale, pentru că ele sunt epuizabile (...). Singura resursă inepuizabilă este resursa umană. Dar nu orice fel de oameni, ci oamenii educați, oamenii instruiți, capabili să facă față provocărilor secolului XXI, tehnologiilor moderne. Trebuie să gândim acest lucru într-un context economic mai larg, să abandonăm conceptul specific economiei dinainte de 1990 — economie multilateral dezvoltată, și trebuie să găsim domeniile pe care România poate să fie performantă, competitivă. Nu putem să fim în toate", a spus Tăriceanu, menționând că trebuie alese câteva domenii de excelență.

El a adăugat că acestea pot suferi corecții date de evoluția economiei. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I