Tomac propune comisie parlamentară pentru stabilirea adevărului de la Fântâna Albă, de acum 74 de ani

Tomac propune comisie parlamentară pentru stabilirea adevărului de la Fântâna Albă, de acum 74 de ani

Președintele PMP, deputatul Eugen Tomac, a declarat marți că a început demersurile necesare pentru strângerea de semnături în vederea constituirii unei comisii parlamentare speciale pentru "adevăr" cu privire la evenimentele de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941, când au fost omorâți aproape 3.000 de români.

"Chiar dacă la nivelul Parlamentului s-a adoptat o lege privind instituirea zilei de 1 aprilie drept Ziua Națională în memoria victimelor de la Fântâna Albă, cealaltă zonă a deportărilor foametei organizate de regimul stalinist sovietic în Basarabia și Bucovina, totuși, societatea românească are nevoie de niște răspunsuri legate de ceea ce s-a întâmplat acum 74 de ani. (...) Avem nevoie de un document care să stea drept mărturie cu privire la crimele de la Fântâna Albă. Cred că este necesar ca statul român să facă lumină în acest caz iar românii să nu uite că, așa cum alte popoare din Europa au avut de suferit în urma regimului diabolic stalinist, am avut și noi martirii noștri și avem obligația să le păstrăm vie memoria și să o cinstim așa cum se cuvine", a afirmat Tomac la o conferință de presă pe această temă.

Potrivit lui Tomac, această comisie ar urma să fie constituită din parlamentari din toate partidele politice și să întocmească un raport care să stea la baza aflării adevărului despre ceea ce s-a întâmplat pe 1 aprilie 1941. El a menționat că a cerut Biroului permanent păstrarea miercuri a unui moment de reculegere, înainte de a începe plenul Camerei Deputaților, în memoria victimelor de la Fântâna Albă.

"Lucrările și concluziile acestei comisii nu vor avea implicații penale, dar, în calitatea sa de comisie pentru adevăr, aceasta va identifica elementele constitutive ale evenimentelor sângeroase de la 1 aprilie 1941", a spus Tomac.

În opinia sa, "e de înțeles" de ce această tragedie nu a fost abordată deloc în perioada comunistă, dar este de "neiertat" că instituțiile responsabile ale statului român, cum este Institutul pentru Memoria Victimelor Comunistului, "cum sunt celelalte instituții ale Academiei Române care au drept obligație să cerceteze istoria poporului român, nu s-au ocupat până la această oră".

Deputatul a mai precizat că această comisie — care ar putea să fie constituită imediat după Paști, "depinde de plenul Camerei" — va mai propune realizarea demersurilor necesare "pentru recompensarea simbolică a familiilor victimelor pentru rescrierea istoriei recente, prin înglobarea punctelor de vedere ale familiilor lipsite de voce și va asigura un proces cultural moral al evenimentului evocat", precum și înălțarea unui monument în Capitală în memoria acestor victime. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”