Traian Băsescu: Pe 16 noiembrie românii au avut voința mai puternică decât politicienii

Traian Băsescu: Pe 16 noiembrie românii au avut voința mai puternică decât politicienii

Președintele Traian Băsescu a declarat luni seara, la recepția oferită cu ocazia Zilei Naționale, că pe 16 noiembrie românii au avut voința mai puternică decât politicienii și televiziunile.

"Pe 16 noiembrie românii au avut voința mai puternică decât politicienii și televiziunile", a afirmat Băsescu, la recepția oferită la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale.

El a subliniat că "nu putem să trecem prin furtuna schimbărilor lumii contemporane dacă nu redescoperim o valoare ce asigură dorința de libertate, demnitatea, mândria, coeziunea și solidaritatea poporului român, respectiv patriotismul".

"Dacă privim la ziua de azi și o comparăm cu evenimentele din istoria noastră, elitele politice trebuie să înțeleagă un lucru esențial: niciodată nu vor exista în fruntea națiunii române dacă nu vor fi tot timpul măcar cu un pas înaintea evoluției poporului român. Astăzi politicienii trebuie să înțeleagă că românii vor în primul rând stat de drept, o justiție în fața căreia toți să fie egali, vor sănătate, asigurată tuturor, vor educație, vor autostrăzi. Politicienii care nu vor înțelege acest lucru în câțiva ani vor fi spulberați de același popor român", a completat șeful statului.

El a afirmat că Ziua Națională a României este o zi cu numeroase momente simbolice, "cu atât mai mult cât în acest an are loc în ajunul sărbătoririi a 25 de ani de la prăbușirea comunismului și a reluării modernizării țării în spațiul firesc de dezvoltare în spațiul de valori al democrațiilor occidentale".

Băsescu a arătat că Marea Unire nu ar fi putut fi realizată fără existența unor bărbați vizionari, precum Ion I.C. Brătianu, Regele Ferdinand Întregitorul și generalii români care au condus bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz. "1 decembrie 1918 este punctul de referință în veacuri al reunirii tuturor românilor în același stat. Istoria din acest moment ne învață că putem să răzbim în momente grele numai cu solidaritate și coeziune, prin definirea coerentă a interesului național", a spus șeful statului.

El a adăugat că România și poporul său au "darul de a renaște în momente cheie și de a reuși să-și adune toate resursele, toate energiile pentru a răsturna perspectivele cele mai întunecate". "Este o forță de coeziune și de reechilibrare a alunecărilor istorice care a făcut ca de exemplu de la România din 1916, 1917 rămasă la dimensiunea provinciei istorice Moldova cu capitala și guvernul mutate la Iași, în pragul unei capitulări și a unui dezastru național țara să renască prin forța și voința națiunii și să ajungem la 1 Decembrie 1918 să consemnăm unirea Bucovinei și Basarabiei la Patria Mama prin voința locuitorilor acestor regiuni istorice vechi, românești, dar și revenirea Transilvaniei la România tot printr-o mare adunare populară și voința manifestă a 100.000 de oameni adunați la Alba Iulia. Ce probă mai importantă a forței și vitalității poporului român putem avea decât acel 1 Decembrie, care ne vorbește despre unirea de neam ca voință, ca fundament al spiritualității românești", a evidențiat șeful statului.

Președintele Băsescu a subliniat și că "generația actuală și generațiile viitoare nu au decât de învățat de la aceste momente istorice, cu atât mai mult cu cât de atunci au traversat alt eveniment crucial pentru nația română: 22 ecembrie 1989", arătând că la acea dată un regim comunist care părea "etern, la fel ca și conducătorul său de atunci, s-a prăbușit în fața dorinței de libertate a poporului român".

În final, el le-a transmis La mulți ani!, felicitări și urări de sănătate tuturor românilor.

Printre cei care au participat la recepția de la Palatul Cotroceni s-au numărat miniștrii Gabriel Oprea și Mircea Dușa, copreședintele PNL, Vasile Blaga, parlamentari printre care și Mihai-Răzvan Ungureanu și Theodor Paleologu, ambasadori, tenismena Simona Halep.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...