Turcia și Rusia pe picior de război: Turcia a doborât un avion de luptă rusesc care i-a încălcat spațiul aerian

Turcia și Rusia pe picior de război: Turcia a doborât un avion de luptă rusesc care i-a încălcat spațiul aerian

Și ceea ce urma să se întâmple s-a întâmplat: trei avioane de vânătoare turcești F16 au doborât un avion MIG 29 rus care încălcase teritoriul turc în timp ce bombarda ținte din regiunea Huraytan, în nordul Siriei, zonă în care se află trupele Armatei Siriene Libere pregătite de forțele americane pe teritoriul turc. 

Deși pretinde că scopul incursiunii sale în Siria este combaterea Statului Islamic, forțele militare ale Rusiei se ocupă cu combaterea opoziției siriene din preajma trupelor lui Bashar al Assad, 90% din tiruri vizând aceste regiuni și sprijinind cu foc din aer trupele alawite siriene, trupele Hezbollah și sprijinul iranian al trupelor Gardienilor Revoluției, dar și trupele speciale ruse despre care Moscova neagă că s-ar afla pe teren. 

Atacul a fost relatat de către Daily Express și Daily Mail duminică dimineața, ziare care au citat bloggeri și martori oculari. Aceștia relatează că trei avioane de vânătoare au fost identificate după ce au doborât un avion rusesc. Pozele produse de martori par să arate cu avioanele F16 au doborât un MIG 29. Contactate, nici sursele ruse, nici cele turce nu au confirmat doborârea avionului, mai ales că sursele turce sunt mult mai preocupate de atacul terorist suicidar care a ucis 95 de morți și a făcut peste 300 de răniți în Ankara, la un miting pentru pace pro-kurd. Nici sursele NATO nu au putut să confirme sau să infirme ciocnirea. Potrivit surselor de la Bruxeles, nu există nici o informație în privința consumării unui asemenea incident.

Cu certitudine în următoarele zile vom ști sigur care e adevărul despre această ciocnire între forțele aeriene turce și cele ruse. Dealtfel două incidente anterioare avertizau asupra unei asemenea posibilități, odată ce Turcia a comunicat foarte clar că regulile sale de angajare menționează că și o pasăre dacă zboară neautorizat deasupra spațiului aerian turc, va fi doborâtă. În plus, intrarea agresivă în spațiul sirian a trupelor ruse a făcut deja și alte victime, trei drone americane fiind doborâte de către avioanele ruse în timp ce rachetele cu rază medie trase de pe vase din Marea Caspică au trecut pe lângă alte aparate americane, potrivit informațiilor oficiale de la Pentagon. Patru asemenea rachete au căzut în Iran, potrivit datelor SUA, fapt negat și de Moscova, și de Teheran. Iar asociațiile aviației civile au intrat în alertă pentru că atacurile neanunțate deasupra Siriei și necoordonate în Estul Mediteranei, plus tirurile cu rachete peste Iran și Irak riscă să lovească și ele avioane civile, așa cum a făcut-o dispozitivul rusesc Buk în Estul Ucrainei cu zborul Malaysian MH 17, doborât la 17 iulie 2014.

Important este faptul că SUA și Rusia sunt, în premieră după 1962, față în față, ochi în ochi, cu capacități militare prezente în Siria, că un incident se poate întâmpla oricând iar escaladarea poate duce la confruntare directă între cele două superputeri nucleare. Nu mai vorbim depre relația tensionată Rusia-Turcia, când foștii parteneri se confruntă după ce Rusia și-a amplasat capabilități de interdicție a zborului în Crimeea și Siria, zona Tartus-Latakia, pentru tot Estul Mediteranei, presând Turcia, iar zborurile sale au provocat Turcia încălcând de două ori teritoriul acestui stat membru NATO, determinând reacții vehemente la Bruxeles și Ankara.

Cum Turcia e și în perioadă preelectorală, și ținta unor repetate atacuri teroriste, inclusiv ultimul care a avut un impact major asupra campaniei electorale, nervozitatea este în creștere și un semnal oricât de mic poate duce la o escaladare majoră, de unde și alerta de conflict armat din regiune. Mai mult, nici acțiunile Rusiei de protejare și sprijin pentru regimul Bashar al Assad, de bombardare a trupelor opoziției siriene sub pretextul “bombardării ISIL” nu ajută la calmarea spiritelor, din contra, Turcia poate oricând alege, pe aceeași logică, să protejeze opoziția siriană nu numai pe propriul teritoriu, dacă e atacată. De aici până la coliziunea directă e doar un pas.

Se pare că jocul la miză mare și cu risc maxim al lui Vladimir Putin în Siria începe să scârtâie din toate încheieturile. Nu numai că a repornit motoarele războiului sectar în Orientul Mijlociu, prin alinierea alături de iranieni, guvernul șiit irakian, Hezbollahul libanez și alawiții sirieni contra luptătorilor suniți de toate culorile, dar Rusia re-legitimează ISIL ca apărător al suniților, își transformă propriul teritoriu în țintă pentru teroriști după ce și-l decavează de resurse pentru aventurile în Orientul Mijlociu generate de vise de mărire și recunoaștere ca superputere. Acum e pe punctul de a intra într-un adevărat război cu Turcia care a lansat toate tipurile de avertismente, inclusiv pe cel privind anularea contractelor economice în domeniul energetic, importul de gaz și construcția centralei atomo-electrice. Dar mai grav, riscă să intre în conflict direct cu SUA și NATO în Siria. 

Iulian Chifu


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...