Udrea le propune contracandidaților semnarea unui Pact pentru Justiție independentă

Udrea le propune contracandidaților semnarea unui Pact pentru Justiție independentă

Președinta PMP, Elena Udrea, le propune candidaților înscriși în cursa prezidențială să semneze alături de ea un pact pentru justiție în vederea asigurării funcționării în continuare a statului de drept.

"Astăzi putem vorbi despre o Justiție puternică, ce nu funcționează la comandă politică, așa cum se întâmpla în 2004. În fața Justiției răspund în mod egal toți cetățenii, indiferent că sunt oameni politici sau de afaceri puternici, indiferent de culoarea lor politică, relațiile sau de banii pe care îi au. Însă acest drum al independenței Justiției nu este unul ireversibil", afirmă candidata PMP la Președinția României într-un comunicat remis AGERPRES.

Udrea le cere tuturor candidaților înscriși în cursa electorală să își asume un angajament în fața românilor că și din funcția de Președinte al României vor lupta pentru a păstra Justiția puternică și independentă.

"Cer tuturor celor 14 candidați să semneze 'Pactul pentru o Justiție independentă', prin care să se angajeze că nu vor desființa niciodată instituții precum DNA, DIICOT sau ANI. Că nu vor încerca niciodată să reducă atribuțiile acestor instituții sau pe cele ale ÎCCJ și CSM. Că se vor lupta pentru că ceea ce s-a câștigat în ultimii 10 ani să fie o valoare pe care acest popor să o aibă de acum încolo. Independența Justiției trebuie să folosească acestei țări", afirmă Elena Udrea.

Candidata PMP motivează necesitatea asumării unui Pact pentru Justiție independentă invocând că "rădăcinile reformei sistemului de justiție, deși viguroase, sunt încă expuse încercărilor de abuz, iar procesul de reformă instituțională nu este ireversibil".

"Vom reprezenta un garant al separației puterilor în stat. Nu vom desființa sau restructura DNA, DIICOT, ANI. Vom garanta funcționarea corectă a DNA, DIICOT, ANI, ÎCCJ și CSM, fără a le afecta prin modificări legislative care să le reducă atribuțiile sau competențele pe care le au în acest moment. Vom garanta funcționarea justiției în interesul exclusiv al cetățenilor. Vom respinge orice formă de intruziune a politicului în procesul de pronunțare a sentințelor. Vom asigura condițiile necesare pentru consolidarea activității instituțiilor însărcinate cu protejarea independenței sistemului judiciar", se arată în Pactul propus de Udrea.

Documentul propune candidaților la prezidențiale respectarea hotărârilor judecătorești la toate nivelurile, pentru a asigura executarea adecvată a acestora.

"Nu vom susține Legea amnistiei și grațierii pentru persoanele care au comis acte de corupție sau violente. Nu vom face grațieri individuale ale unor persoane condamnate pentru acte de corupție.Vom garanta că numirile în funcțiile de decizie din sistemul de Justiție să aibă la bază criterii clare de profesionalism, independență politică și transparență. Vom garanta aplicabilitatea, fără excepție, a actelor legislative privind incompatibilitatea, conflictele de interese și averile nejustificate", se menționează în document.

De asemenea, ea le cere contracandidaților să militeze pentru eradicarea actelor de corupție și pentru pedepsirea acestora, indiferent de funcția și influența persoanelor implicate.

"Vom asigura consistența și transparența procesului juridic prin încurajarea reformelor și dezvoltarea unei abordări cuprinzătoare care să accelereze unificarea practicilor. Nu vom accepta aplicarea de măsuri disciplinare sau exercitarea de presiuni asupra judecătorilor care iau decizii contrare majorității din completul de judecată", precizează textul Pactului pentru justiție independentă propus de Elena Udrea tuturor candidaților la prezidențiale.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…