UMILITOR/JUSTIȚIA a reușit, după 10 ani de PROCESE, să SMULGĂ 200.000 de euro de la DIP!

UMILITOR/JUSTIȚIA a reușit, după 10 ani de PROCESE, să SMULGĂ 200.000 de euro de la DIP!

Ce umilință! România a reușit, după 10 ani de lupte cu Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriilor în guvernul Adrian Năstase, să-i confiște 200.000 de euro! Instanţa supremă a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti, care a decis confiscarea sumei pe motiv că aceasta nu poate fi justificată. 

Dosarul are aproape un deceniu vechime şi s-a plimbat de la o instanţă la alta. În urmă cu doi ani, completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a casat o sentință de confiscare a peste 900.000 de euro din averea familiei Popescu şi a trimis cauza spre rejudecare.

Acum, decizia este definitivă. Dan Ioan Popescu a fost ministru al Industriei, transformat mai apoi în portofoliul Economiei, între 2000 şi 2004. În mandatul său au fost privatizate companile din sectorul enegetic.

Multe surse indică o avere de peste un miliard de dolari pentru cel cunoscut drept DIP! 

Numele lui Dan Ioan Popescu este gravat alaturi de cel al controversatului om de afaceri Bogdan Nicolae Buzaianu, pe vitrina magazinului House of Bijan, cunoscut ca cel mai scump magazin din lume. Pe lista clientilor, inscriptionata pe vitrinele magazinului din Beverly Hills, se afla si Barack Obama, Vladimir Putin, Tony Blair, Arnold Schwarzenegger, Michael Jordan, dar si miliardari din Golf. Dan Ioan Popescu (DIP) este inventatorul "baietilor destepti din energie" afaceristi care au castigat contracte preferentiale in detrimentul statului roman, iar Buzaianu este cel mai cunoscut astfel de "baiat destept". DIP si Buzaianu sunt unii dintre cei mai bogati si mai influenti jucatori n domeniul energetic, fiind aproape imuni la anchetele de coruptie. Ambii traiesc in strainatate: Dan Ioan Popescu in Italia, iar Bogdan Buzaianu in Elvetia. 

The House of Bijan este situat pe strada Rodeo Drive din Beverly Hills (Los Angeles, SUA), devenita obiectiv turistic datorita magazinelor exclusiviste. Magazinul de haine si accesorii vestimentare pentru barbati are un circuit inchis, iar pentru a putea trece de vitrina in valoare de 12 milioane de dolari trebuie sa iti faci programare. Aceasta politica a fost introdusa de designerul Bijan Pakzad, fondatorul magazinului (decedat intre timp), pentru a-i tine departe pe “oamenii neatragatori”, scrie Nytimes, citindu-l pe Pakzad.

Potrivit site-urilor de profil, preturile la haine barbatesti pleaca de la 1.200 de dolari pentru o cravata si circa 20.000 de dolari pentru un costum.

Legatura dintre Dan Ioan Popescu si Bogdan Buzaianu.

Legatura dintre fostul ministru al industriilor Dan Ioan Popescu si omul de afaceri Bogdan Buzaianu este foarte stransa. In primul rand, Bogdan Buzaianu este finul lui Dan Ioan Popescu. Insa cel mai important este ca fostul ministru este cel care a girat asa-zisele contracte cu "baieti destepti" din energie. Astfel, in 2004, cand ministru al industriei si resurselor era Dan Ioan Popescu, firmele detinute de Buzaianu a obtinut contracte cu Hidroelectrica de cumparare a energiei electrice la preturi considerate prea mici fata de cele de pe piata.

Un contract a fost incheiat cu Buzmann Industries, iar altul cu Energy Holding. In 2008, Buzaianu a reusit sa obtina un alt contract, chiar daca Dan Ioan Popescu nu mai era ministru, prin firma EHOL Distribution. Ulterior, toate cele trei firme si-au schimbat actionariatul. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu. EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar in infiintarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzaianu. Buzmann Industries si cu Ehol Distribution au fost preluate in urma cu cativa ani de elvetienii de la Alpiq. In urma acestor preluari, Buzmann Industries a devenit Alpiq RomIndustries, iar EHOL Distribution a devenit Alpiq RomEnergie. Toate aceste contracte au fost prelungite periodic pana in 2012 cand au fost denuntate, in urma intrarii Hidroelectrica in insolventa, de actualul administrator judiciar.

Despre Dan Ioan Popescu

Intre 2000 si 2004, Dan Ioan Popescu a fost ministru al Industriilor in guvernul social-democrat condus de Adrian Nastase.

In 2006, fostul procuror general Ilie Botos a cerut Comisiei de control al averilor din ICCJ cercetarea declaratiilor de avere ale lui Dan Ioan Popescu si ale sotiei sale, la sesizarea Centrului de Resurse Juridice. Comisia a stabilit atunci ca sotii Elena si Dan Ioan Popescu nu justifica legalitatea unor bunuri dobandite, in valoare de 4,6 milioane lei. In decembrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti a decis confiscare a sumei de aproximativ 890.000 lei de la fostul ministru si de la sotia acestuia.

Dupa iesirea din politica, Dan Ioan Popescu a continuat sa fie un jucator influent pe piata energiei, mai ales in ce priveste contractele cu statul sau cu companii de stat. Potrivit unor date transmise de Hidroelectrica, transmise catre Hotnews.ro, in perioada 2009-20012, Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice – ISPH SA, firma controlata de fostul ministru al Dan Ioan Popescu, a incheiat contacte cu Hidroelectrica in valoare de aproape 130 de milioane de lei. In 2013, Hotnews a scris ca Hidroelectrica semnase cel putin 48 de contracte cu ISPH, prin incredintare directa, fara publicare prealabila a unui anunt de participare.Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

2 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate

3 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS

4 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

5 Îl mazilesc și pe Drulă? Orban, amenințări de vătaf pesedist la adresa miniștrilor care atacă premierul! / Drulă…