Victor Socaciu - de la concursuri de nechezat la o carieră diplomatică

Victor Socaciu - de la concursuri de nechezat la o carieră diplomatică

A devenit cunoscut în anii ‘70 - ‘80, pe când făcea parte din Cenaclul Flacăra şi din Cenaclului Serbările Scânteii Tineretului. A concertat în China, Coreea şi are chiar şi un loc doi la Soci (URSS), la festivalul internaţional de creaţie „Garoafa roşie” – 1984.

E luptător remarcat în Revoluţia din 1989, deşi nu s-a remarcat cu nimic (el susţine că a apărat Radioul de terorişti). Si-a acordat singur certificat de revoluţionar în 2009, pe când era deputat şi membru în comisia parlamentară a revoluţionarilor. Până atunci dosarul său fusese considerat de precedentele comisii drept neconcludent.

„Mama lor la toţi!”
În anii ’90, Victor Socaciu s-a împrietenit cu primul miliardar de carton al României, Ilie Alexandru zis şi Patronul Dallasului, sau JR de Slobozia. Ziaristul ialomiţean Enciu Bobârniche a prins în paginile unei cărţi despre viaţa lui Ilie Alexandru câteva rânduri memorabile care au ca subiect organizarea Festivalul Naţional Country Music 1996 (prima ediţie şi, de altfel, ultima). Victor Socaciu l-a convins atunci pe Ilie Alexandru să organizeze festivalul în Dallas-ul de la Slobozia.

Spectacolul ar fi trecut neobservat – notează ziaristul Enciu Bobârniche – ca o nevinovată iniţiativă a lui Victor Socaciu de a promova un gen muzical american în România, dacă el nu ar fi avut şi un concurs inedit, împins până la cele mai înalte culmi ale ridicolului: un concurs de nechezat. Cei din tribune au fost invitaţi minute în şir să necheze. Pentru a-i stimula, interpreţii muzicii country, apoi prezentatorii şi organizatorii şi-au întrecut vocile în a alcătui un cor cabalin cum nu s-a mai auzit vreodată. Dintre miile de încercări a fost depistat, în cele din urmă, un puşti de 12 ani, din Bucureşti, premiat cu un costum de cowboy prea mare pentru el. A fost sfătuit să-l pună sub pernă până se va face mare, să-l îmbrace atunci şi să vină la una din viitoarele ediţii ale concursului de nechezat, în calitate de vedetă.

Tot în acei ani, 1996-1997, Socaciu, dezamăgit de Convenţia Democrată Română, a compus o baladă folk cu un mesaj critic pentru politicieni: „Mama lor de hoţi”. Azi, Socaciu e chiar el politician şi totuşi mai cântă prin concerte: „Opozanţi şi potentaţi, ăia hoţi, ăştia hoţi, mama lor la toţi!”

“Cei mai frumoşi cârnaţi pentru Victor Socaciu”
Folkistul a devenit un personaj monden când s-a căsătorit cu Marina Almăşan, pe care a cunoscut-o la o coadă la cârnaţi, pe plaja de la Costineşti. Marina a povestit în revista „Tango” că i s-a făcut milă de Socaciu, care aştepta la o coadă de 50 de persoane. Pentru că poziţia de crainic la Radiovacanţa îi permitea să ia cârnaţi fără să stea la coadă, Marina a comis acest mic trafic de influenţă pentru Socaciu: „am luat cei mai frumoşi cârnaţi, am cerut pâinea cea mai proaspătă şi cu platoul m-am dus la Victor Socaciu triumfătoare”.

Anii au trecut, simpatia reciprocă dintre cei doi s-a transformat în mariaj, mariajul într-un chin.

„Găleata cu lături” s-a intitulat editorialul (găzduit de publicaţia „Mehedinţeanul”) prin care Marina Almăşan a pus capăt menajului cu Victor Socaciu. Vedeta TV şi-a refăcut viaţa amoroasă alături de afaceristul Georgică Cornu, recent intrat în vizorul DIICOT pentru evaziune fiscală. Cornu crede că Socaciu, din calitatea lui de membru PSD, i-a pus pe procurori să-i facă zile negre. “Cel mai probabil, aceste acţiuni sunt pornite de la acest Victor Socaciu. Încă de când am început relaţia cu Marina el a fost gelos şi a început să mă ameninţe”, susţine, fără să aibă vreo dovadă, Georgică Cornu. În tot acest timp, Victor Socaciu este preşedintele fundaţiei “Om bun”.

“Socaciu? Ai de capul meu!”
Victor Socaciu a devenit membru PSD din 2001. Între 2008 şi 2012 a fost deputat de Mureş. S-a remarcat printr-o propunere aberantă, respisă în cele din urmă: dublarea filmelor străine difuzate de televiziuni. După ce a ratat obţinerea unui nou mandat de parlamentar, Socaciu a fost numit de premierul Victor Ponta în funcţia de secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor. Şi aici, tot printr-o iniţiativă scandaloasă a ieşit rapsodul din anonimat: a propus o ordonanţă de urgenţă care să micşoreze indemnizaţiile urmaşilor de eroi martiri pentru a le reda „luptătorilor remarcaţi” drepturile suspendate de Guvernul Boc. Nu a izbândit.

După tot acest parcurs, Victor Socaciu urmează să fie numit consul general al României la Montreal, confom Mediafax, care citează surse din diplomaţia românească. Contactat de “Adevărul”, Victor Socaciu a refuzat orice comentariu.

Victor Socaciu nu ar fi la primul contact cu comunitatea românilor din Canada. Acum un an a susţinut un concert acolo, alături de Vasile Şeicaru (foto dreapta).

Pe forumul "Români în Canada", sosirea folkistului în scaunul de consul general e comentată, însă, mai degrabă negativ: „Socaciu? Ai de capul meu!”, “Bine că nu vine Răzvan Teodorescu să mai ia o huiduială”, “Spectacole direct la consulat”, „Parca îl chema Socaci”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”