Zgonea: Băsescu nu poate dispune parlamentarilor cum să voteze;poate retrimite însă proiectul de lege

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că şeful statului, Traian Băsescu, nu poate dispune parlamentarilor cum să voteze în privinţa accizei, el arătând că preşedintele poate retrimite însă la Parlament proiectul de lege de aprobare a Ordonanţei privind acciza.

Valeriu Zgonea (Imagine: Ciprian Sterian / Mediafax Foto)

"Ne cere să nu o votăm? Ca preşedinte al statului? Competenţe legislative nu are decât Parlamentul. Domnia sa poate să întoarcă un proiect de lege de aprobare a unei Ordonanţe către Parlament o dată şi poate să o conteste la Curtea Constituţională. Dar sub altă formă nu are cum să intervină, mandatul parlamentarului nu e impartativ, indiferent de culoare politică", a spus Zgonea.

El a arătat că nu a primit încă scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu prin care acesta cere Parlamentului să nu voteze proiectul de lege de aprobare a Ordonanţei prin care se instituie acciza la carburant.

"Competenţa aparţine pentru Ordonanţe Guvernului, iar Legislativului pentru proiectul de lege. Preşedintele are alt rol în această arhitectură pe care noi am construit-o prin Constituţie, dar nu are rol de a dispune imperativ unui parlamentar să voteze într-un fel sau altul", a adăugat Zgonea.

El a spus că personal nu optează pentru respingerea proiectului de lege de aprobare a Ordonanţei, având în vedere că acciza este discutată cu FMI şi că reprezintă o sursă pentru construcţia de autostrăzi.

Zgonea a susţinut că Băsescu este în campanie electorală atunci când se manifestă public pe această temă.

Preşedintele Camerei a mai spus că proiectul de lege de aprobare a Ordonanţei privind acciza a fost retrimis la comisie pentru o săptămână pentru că liberalii au fost cu cinci mai mulţi în plen la momentul dezbaterilor, el arătând că peste o săptămână proiectul de lege va reveni în plen şi va fi votat.

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, miercuri, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, o scrisoare în care solicită respingerea prevederilor referitoare la acciza de 7 eurocenţi din proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 111/2013.

Preşedintele Traian Băsescu arată în scrisoare că "această taxă este abuzivă şi profund nocivă pentru o mare parte a mediului economic şi populaţie", iar "odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei privind compensarea parţială în cazul transportatorilor rutieri, această taxă devine şi discriminatorie".

Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, retrimiterea la comisia de specialitate a OUG 111/2013 care prevede intrarea în vigoare a majorării accizei la benzină şi motorină de la 1 aprilie, la propunerea liderului grupului PNL, George Scutaru.

Ordonanţa de urgenţă 111/2013 prevede amânarea intrării în vigoare a majorării accizei la motorină şi benzină de la 1 ianuarie la 1 aprilie 2014.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

2 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

3 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…

4 FOTO Priviți! Baroni pesediști din administrația Bucureștiului prinși moșmondind la o vilă pe o insulă din Gre…

5 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…