Zgonea către PNL: Nicio procedură nu mă obligă să convoc plenul pentru comisarul european

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, susţine că PNL a lansat o temă falsă în legătură cu nominalizările pentru funcţia de comisar european din partea României, el subliniind că nu există nicio procedură care să îl oblige să convoace plenul în legătură cu nominalizările respective.

Zgonea către PNL: Nicio procedură nu mă obligă să convoc plenul pentru comisarul european (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

”Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, am respectat întru totul obligaţiile ce rezultă din Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern. Astfel, premierul României a transmis la Parlament nominalizările în perioada de vacanţă parlamentară. În această situaţie, preşedintele Camerei are obligaţia, în prima şedinţă a Biroului permanent, să prezinte aceste nominalizări Biroului permanent, ceea ce am şi făcut”, menţionează Zgonea într-un comunicat remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

El susţine că procedura de audiere a nominalizării pentru funcţia de comisar european se declanşează numai după ce preşedintele CE anunţă, în mod oficial, care este portofoliul care revine României în viitoarea configuraţie a Comisiei.

“Ţin să precizez faptul că nici o altă prevedere din lege sau din Regulamentul Camerei nu obligă preşedintele să facă vreun demers. Nu a existat niciun termen, urgenţă sau o procedură care să mă oblige să iau o măsură de convocare a unui for al Camerei”, arată Zgonea.

El mai precizează că, personal, susţine ideea că nu numai membrii Biroului permanent ar trebui informaţi cu privire la aceste subiecte, ci toţi parlamentarii, la casete sau prin alte mijloace procedurale.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, i-a cerut preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să-şi ”prezinte de urgenţă demisia din funcţie” deoarece a tăinuit informaţii în privinţa propunerilor făcute de Guvern pentru poziţia de comisar european din partea României.

”În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea ar fi trebuit să convoace imediat conducerea Parlamentului, să transmită informarea primită de la Guvern şi să se genereze, astfel, audieri în comisiile de specialitate pentru candidaţii propuşi în numele României. În schimb, domnul Zgonea i-a făcut jocul preşedintelui său de partid şi a ascuns informaţii cu caracter public, cu intenţia de a ne pune pe toţi, parlamentari şi societate civilă, în faţa faptului împlinit. De altfel, nu mai este o surpriză pentru nimeni că Victor Ponta îşi promovează în diverse funcţii membri ai familiei şi prieteni apropiaţi”, mai spune Alina Gorghiu.

Premierul Victor Ponta l-a informat în data de 30 iulie pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre cele două propuneri ale Guvernului pentru comisar european, informarea conţinând inclusiv numele celor propuşi, respectiv Dacian Cioloş şi Corina Creţu.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul unui învățător bistrițean care l-a cunoscut pe președinte acum 20 de ani

2 Proasta s-a căcat în urnă! Dăncilă s-a referit la românii din diaspora folosind apelativul „ăștia”

3 ALERTĂ Proasta s-a pișat pe covor! Dăncilă a refuzat să răspundă în engleză la întrebarea unui jurnalist formu…

4 Concluzia? Iohannis-Dăncilă, scorul etapei! PSD, încă un eșec în drumul spre retrogradare!

5 EXCEPȚIONAL / Sebastian Lăzăroiu îi pune Proastei României întrebările pe care vuvuzelele PSD chemate la „dezbat…

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan