Ziua Națională/Simona Maierean, prima femeie pilot de avion supersonic din România/VIDEO

Ziua Națională/Simona Maierean, prima femeie pilot de avion supersonic din România/VIDEO

Cu prilejul Zilei Naționale vă prezentăm o româncă excepțională: Simona Maierean. 

S-a născut în satul Comănești, județul Suceava. A rămas fără mamă la vârsta de 4 ani și a crescut-o bunica. De mică și-a dorit să zboare și… pe 13 martie 2009 devenea prima femeie pilot de supersonic din România, la Baza 95 din Bacău.

„Eram foarte fericită. Îmi aduc aminte perfect momentul decolării. Până atunci aveam puține emoții pentru că nu știam dacă este o meserie care chiar mi se potrivește, dacă sunt făcută pentru asta. Până nu am zburat, nu știam exact ce înseamnă. Poți să îți dorești și să nu fi bun, dar mi-am dat seama, după primul zbor, că nu are rost să îmi fac griji. Domnul comandor Ion David a fost primul meu instructor pe MIG 21 Lancer. Cu el am zburat pentru prima dată pe MIG 21 Lancer”, a declarat Simona Maierean pentru pilotmagazin.ro

Primul său zbor cu un supersonic a durat o oră și s-a înălțat la peste 10.000 de m. 

A avut o copilărie simplă și și-a dorit să ajungă la Academia forţelor aeriene “Henri Coandă” din Braşov, la care s-a și înscris, dând examen pe 13 locuri! A urmat cursurile academiei și a absolvit ca şefă de promoţie. A continuat specializarea la Școala de Aplicație de la Bobocu, unde „vacanțele de vară le petrecea pe aerodrom. Acolo a învățat să zboare prima dată cu un avion ușor, de tip IAK-52.”

“Bunicii i-au povestit, zi de zi, despre cea care i-a dat viață iar Simona și-a dorit să o facă pe mama ei mândră de realizarile ei. A ales sa zboare dintr-un imbold, era un copil care venea de la țară, dar asta nu a oprit-o, așa că și-a dus la bun sfârșit visul.” (acasatv.ro)

La cei 31 de ani, Simona are deja un palmares bogat în ce privește aparatele de zbor. În prezent a trecut de la aparatul de lupta Mig 21 Lancer, la avionul Spartan. Alegerea a făcut-o și datorita faptului că un avion MIG 21 Lancer are o viață din ce în ce mai scurtă, iar zborurile sunt din ce în ce mai puține.” Am ales avionul Spartan pentru că este un avion mai nou. Chiar dacă vom avea alte avioane de luptă, nu știu dacă mă mai întorc, pentru că odată ce iei decizia să te muți la altă categorie deja e mai greu, pentru că mi-am ales un alt drum și mi-ar trebui alte aprobări”. reportaj de  Mădălina Corina Diaconu  surse: acasa.ro, pilotmagazin.ro, agerpres




Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...