Alcides Ghiggia, eroul Uruguayului la Cupa Mondială din 1950, a încetat din viață la 88 de ani

Alcides Ghiggia, eroul Uruguayului la Cupa Mondială din 1950, a încetat din viață la 88 de ani

Alcides Ghiggia, autorul golului care a adus Uruguayului titlul de campioană a lumii în 1950, după o finală câștigată ci 2-1 în fața reprezentativei Braziliei, pe celebrul stadion Maracana din Rio de Janeiro, a încetat din viață joi, la vârsta de 88 ani.

Ghiggia era ultimul supraviețuitor al echipei de aur a Uruguayului care a cucerit titlul mondial în 1950. El a murit în urma unui atac de cord, chiar în ziua în care s-au împlinit 65 de ani de la acel mare succes, în timp ce urmărea un meci de fotbal la televizor, în clinica unde fusese internat din cauza unei dureri de spate, a precizat fiul său, Arcadio Ghiggia, citat de agenția EFE.

"Doar trei persoane au reușit să reducă Maracana la tăcere: Frank Sinatra, papa și eu", declara Alcides Ghiggia pentru postul brazilian de televiziune Globo, în anii 60.

Pe 16 iulie 1950, în momentul în care Brazilia și Uruguay se aflau la egalitate, 1-1, în meciul decisiv pentru stabilirea câștigătoarei Cupei Mondiale din 1950, în fața a aproximativ 200.000 de spectatori care umpluseră până la refuz tribunele de pe Maracana, Ghiggia a produs stupoare reușind să marcheze cu 11 minute înainte de finalul timpului regulamentar, oferindu-i astfel trofeul naționalei "Celeste".

Această înfrângere, supranumită "Maracanazo" în Brazilia, a fost considerată o adevărată tragedie națională, în timp ce Ghiggia a devenit în urma golului respectiv, erou național în Uruguay, la numai 23 de ani.

Născut pe 22 decembrie 2016, Ghiggia și-a început cariera la Penarol Montevideo, unul dintre cele două mari cluburi din Uruguay, cu care a câștigat titlul național în 1949 și 1951. Grație renumelui pe care l-a câștigată după Mondialul din 1950, el a devenit unul dintre puținii jucători sud-americani din perioada respectivă care au traversat Atlanticul pentru a-și încerca norocul în Europa, mai precis în Italia, la echipa AS Roma.

Ghiggia a evoluat apoi la AC Milan, cu care a câștigat titlul de campion al Europei în sezonul 1962-1963. Atacantul uruguayan a obținut ulterior cetățenia italiană și a putut evolua în "Squadra azzurra", selecționata Italiei. "A fost o onoare să pot juca pentru o selecționată care nu era a mea", a explicat fostul atacant într-un interviu din 2010, acordat agenției France Presse.

La vârsta de 37 ani, Alcides Ghiggia a revenit în Uruguay, unde și-a continuat cariera la echipa Danubio, înainte de a agăța ghetele în cui, cinci ani mai târziu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...