Alpinism: Expediție în Himalaya în 2014

Alpinism: Expediție în Himalaya în 2014

Anul acesta, în perioada octombrie - noiembrie 2014, clujenii Vlad Căpușan și Mihai Iubașiu, alături de americanul Mike Bowyer și de belgianul Tom Shinessfel, vor pleca într-o expediție alpină în Himalaya, zona Kumbu, anunță un comunicat remis AGERPRES.

Foto: (c) iubasiumihaileon.blogspot.ro

Scopul expediției este de a reuși ascensiunea vârfului Amadablam (6.857 m), pe o ruta non-clasică, și deschiderea în premieră a unei rute noi pe vârful Kwandge Ri (6.011 m).

Echipa se va aclimatiza pe vârful Island Peek — 6.158 m, urmând să se deplaseze ulterior către tabăra de bază a vârfului Amadablam, unul dintre cele mai spectaculoase și dificile vârfuri de pe Terra. Membri echipei sunt alpiniști cu multiple experiențe în Himalaya, America de Nord, Caucaz și Alpi.

Ascensiunea are ca scop promovarea alpinismului de mare altitudine în România, atingerea unor performanțe noi, abordarea unei rute tehnice a unui vârf legendar din Himalaya. De asemenea, se are în vedere completarea palmaresului național cu a doua ascensiune a vârfului Amadablam de o echipă românească și prima ascensiune a vârfului Kwandge Ri și derularea unei ascensiuni într-un stil modern și etic: fără oxigen suplimentar, fără amenajare comercială a traseului, fără ajutorul șerpașilor.

AGERPRES (AS/editor: Teodora Oprea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...