Alpinism: Patru români pleacă duminică să cucerească cel mai înalt vulcan din lume (6.893 m)

O echipă de alpiniști români condusă de veteranul Marius Gane pleacă duminică în Chile cu obiectivul de a escalada cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 m), din deșertul Atacama, informează un comunicat remis AGERPRES. Alături de Marius Gane, expediția îi are în componență pe alpiniștii Valeriu Peneș, Cristian Falevici și Tudor Constantinescu. Asaltul vârfului Ojos del Salado este programat pentru luna decembrie. În premieră românească, echipa va urca și pe un vârf de peste 6000 m.

Expediția Atacama — Chile 2015 va prilejui amplasarea pe vârful din Anzii Cordilieri a unei sculpturi metalice reprezentând o acvilă de munte, reinterpretată într-o maniera personală de către sculptorița Misha Diaconu, o apreciată și cunoscută artistă a tinerei generații. Acvila de munte este una dintre cele mai impresionante păsări răpitoare ce simbolizează curajul, dârzenia, puterea și victoria, fiind totodată un simbol național prezent pe stema României.

Vârful Ojos del Salado (Ochii de sare) face parte din celebrul circuit alpinistic "Voulcanic Seven Summits" — cei mai înalți munți vulcanici din fiecare continent — fiind totodată cel mai înalt vârf vulcanic din lume. Alpiniștii au ales pentru această expediție ruta prin Chile, iar gradul de dificultate al ascensiunii este considerat de nivel mediu. Ultima parte a traseului sporește gradul de dificultate și de risc al expediției, din cauza escaladării ce se face pe rocă friabilă acoperită de zăpadă și gheață, precum și traversării ghețarului situat la altitudinea de 6.300 m, cățărării la ieșirea din crater, dar și condițiilor meteo specifice, vara cu vreme însorită și uscată, cu vânt foarte puternic și continuu (100/150 km/h) și frig noaptea (-30/-35 grade Celsius), care se pot schimba foarte repede, se arată în comunicat.

"Este o expediție și cu o misiune pentru România. Ne-am propus să dăm muntelui un simbol al culturii noastre, în care se regăsesc curajul și aspirația către înălțimi, și în felul acesta semnalăm prezența românească acolo într-un mod reprezentativ", a declarat Marius Gane, conducătorul expediției și unul dintre participanții primei expediții românești care a cucerit în 2003 vârful Everest (8.848 m).

Expediția "Atacama — Chile 2015" este realizată cu sprijinul Ruukki, unul dintre cei mai importanți producători de sisteme de acoperișuri metalice din tablă tip țiglă și tablă fălțuită din lume. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Cîțu a dat-o cu cracii-n sus pe Firea! Moldoveanca, isterică, anunță „cutremur politic”!

3 Monica Anisie își cere scuze după vizita din Ialomița: „Este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă l…

4 VICE / Securitatea națională, în pericol. Suspiciuni de acordare ilegală a cetățeniei române la Autoritatea Naț…

5 Mărturia terifiantă a fetei obligate să facă sex în trei cu primarul: „Nici nu vreau să îmi mai amintesc ce a …

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb