Ciclism - Giro: Andre Greipel, victorios în etapa a 6-a, Alberto Contador, tot în roz

Ciclism - Giro: Andre Greipel, victorios în etapa a 6-a, Alberto Contador, tot în roz

Germanul Andre Greipel (Lotto-Soudal) a confirmat pronosticurile, câștigând joi prima etapă favorabilă total sprinterilor, a 6-a din Turul ciclist al Italiei 2015, Montecatini Terme - Castiglione della Pescaia (183 km), iar spaniolul Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) și-a păstrat tricoul roz de lider al clasamentului general.

După 3 zile infernale, etapa a 6-a a fost mai liniștită, la sosire prezentându-se un pluton masiv. Această împrejurare, la care s-au adăugat străzile înguste ale orășelului-final de etapă și vântul de spate care a permis o viteză de peste 70 km/h a produs și o căzătură care a angrenat cu 100 m înainte de linia finală câteva zeci de rutieri, italianul Daniele Colli, de la Nippo-Vini Fantini, suferind o fractură de antebraț.

Scăpat printre cei circa 20 din față, Andre Greipel a trecut primul în 4h19'42" (medie orară 42,51 km), urmat de italienii Matteo Pelucchi (IAM), ultimul, pe locul 190, în clasamentul general, sosit al doilea în această etapă, și Sacha Modolo (Lampre), întregul pluton primind același timp, întrucât căzătura s-a produs în ultimii 3 kilometri.

La acțiunea cea mai vizibilă a zilei, o evadare de peste 150 km, a participat și românul Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini), așa cum o făcuse cu o zi înainte și Serghei Țvetcov (Androni), ciclistul crescut la Torpedo Zărnești fiind însoțit în acțiune de 3 italieni, coechipierul său Alessandro Malaguti, Marco Bandieri (Androni) și Alan Marangoni (Garmin-Cannondale), precum și de polonezul Marek Rutkiewicz (CCC Polkowice). Aflați tot timpul sub controlul principalului pluton, care nu le-a permis un avans mai mare de 5 minute, grupul fruntaș s-a mărginit să-și dispute cățărarea de categoria a 4-a de la Pomarance, câștigată de Malaguti, precum și cele două sprinturi intermediare, care i-au revenit lui Bandieri.

În cele din urmă, cu circa 15 km înainte de sosire, plutonul, mai relaxat joi după 3 zile infernale, i-a prins pe fugari, organizându-se pentru a-și plasa cât mai bine sprinterii pentru finalul de etapă.

Clasamentul general este neschimbat în partea lui superioară: conduce Alberto Contador, urmat la 2 secunde de italianul Fabio Aru (Astana) și la 20 secunde de australianul Richie Porte (Sky).

În etapă, Eduard Grosu a sosit pe 164, la 4'10" de Greipel și este pe 181 la general, cu o întârziere de față de tricoul roz de 1h12'46", iar Serghei Țvetcov, al 171-lea joi, la 4'13", ocupă în ierarhia generală locul 139, la 58'32".

Vineri este programată cea mai lungă etapă a ediției cu numărul 98 a Giro, Grossetto — Fiuggi (264 km), o porțiune fără nicio cățărare, practic fără dificultăți deosebite.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /