Ciclism - Giro: Contador, din nou în roz, Kirienka, victorie în etapa contratimp

Ciclism - Giro: Contador, din nou în roz, Kirienka, victorie în etapa contratimp

Spaniolul Alberto Contador (Tinkoff - Saxo) a intrat, din nou, după doar o zi, în posesia tricoului roz de lider al Turului ciclist al Italiei, sâmbătă, când s-a disputat etapa contratimp, a 14-a, Treviso-Valdobbiadene, victoria fiind obținută de belarusul Vasili Kirienka (Sky), în timp ce fostul lider, italianul Fabio Aru (Astana) a pierdut peste 3 minute în această etapă, față de învingător.

Disputată pe ploaie, etapa a 14-a, una dintre cele mai lungi din istoria Giro, de 59,4 km, a mai fost influențată și de un vânt care și-a schimbat direcția, ajutându-l puțin pe tenacele Kirienka, oricum un specialist al acestui gen de curse. Înregistrat în 1h17'52", belarusul a așteptat timp de 2 ore pe scaunul de la sosire rezervat liderului provizoriu, cu mici emoții doar la spaniolul Luis Leo Sanchez (Astana), al doilea, la 12", și la Contador, locul 3 în etapă, la 14".

În schimb, în afara celui supranumit "El Pistolero", Contador având obiceiul la victorie să mimeze o împușcătură cu un pistol, ceilalți favoriți nu au avut o zi prea bună. Inclusiv fostul tricou roz, Aru, primul sard purtător, vineri, al tricoului roz, care a sosit cu o substanțială întârziere, 3'01" (2'47" față de Contador), fiind detronat de pe poziția pe care a deținut-o doar o zi. În aceeași notă s-au comportat și columbianul Rigoberto Uran (Ettix), considerat, altfel, un contratimpist de elită, și, mai ales, Richie Porte, cu un timp cu aproape 5 minute mai slab, în afara oricărei șanse, cu excepția unor miracole în serie, de a mai conta în lupta pentru Giro-2015.

În aceste condiții, cicliștii români au avut comportări onorabile. Serghei Țvetcov (Androni) a reușit un loc în prima treime, cu 1h22'09" (mai bun decât Porte, locul 55, care este, totuși, campion al Australiei la contracronometru), pe locul 53, iar Eduard Grosu, (Nippo — Vini Fantini) care a recuperat foarte bine după efortul din ziua precedentă, când a ocupat un meritoriu loc 5 la final, s-a situat în prima sută, mai precis pe locul 88.

În clasamentul general, în afara primelor două locuri, ocupate de Contador și Aru, acum la 2'38", ierarhia a fost dată peste cap, locul 3 fiind ocupat de costaricanul Andrey Amador (Movistar), la 3'36". Uran este pe 4, la 4'14", iar Porte, pe 17, la 8'52".

Țvetcov se află, la general, pe, 153, la 2h41'20", iar Grosu, pe 166, la 2h57'06", plutonul cuprinzând acum 179 de rutieri.

Duminică, o nouă etapă dificilă, a 15-a, Marostica — Madonna di Campiglio, sosirea în celebra stațiune de sporturi de iarnă, după 165 km de traseu muntos, fiind în cățărare, după un urcuș de 15,5 km cu pantă medie de 5,9 la sută. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...