Ciclism - Giro: Landa a câștigat etapa a 15-a, Contador, în continuare lider

Ciclism - Giro: Landa a câștigat etapa a 15-a, Contador, în continuare lider

Spaniolul Mikel Landa (Astana) a câștigat duminică etapa a 15-a a Turului ciclist al Italiei, prima din Alpi, într-un final în care l-a devansat pe liderul clasamentului general, Alberto Contador, al 3-lea în etapă, cu doar 5 secunde, astfel că spaniolul de la Tinkoff - Saxo rămâne în tricoul roz, după ce i-a mai luat o secundă principalului său urmăritor, italianul Fabio Aru, sosit al 4-lea.

Cu 3 vârfuri montane greu de negociat, dar mai ales după etapa din ziua precedentă, contratimpul individual pe 59,4 km, epuizant, inclusiv din cauza ploii sâcâitoare, etapa a 15-a a fost parcursă într-o alură precaută, cu o medie orară de doar 37,702 km. Ultimul urcuș, lung de 15,5 km, din Madonna di Campiglio, i-a prilejuit lui Mikel Landa o mică revanșă după eșecul de sâmbătă, când a pierdut locul 3 în general, el trecând primul linia de sosire, trasată la 1.715 m altitudine după 165 km după 4h22'35". La 2 secunde a venit rusul Iuri Trofimov (Katiușa).

Fără mare ajutor din partea colegilor de echipă, Contador a controlat fără ezitare ostilitățile, consolidându-și postura de mare favorit la victoria finală, de peste o săptămână, de la Milano.

La Madonna di Campiglio, Giro a revenit după 16 ani, precedenta sosire fiind intrată în istoria, inclusiv cea încă neelucidată, a "Cursei roz", prin faptul că, victorios, Marco Pantani a fost eliminat din competiție, fiind depistat dopat, potrivit comunicatelor oficiale. După mai bine de un deceniu și jumătate, un mafiot implicat în trucări de întreceri sportive a declarat în închisoare că se știa că Pantani va fi victima unor malversațiuni, pentru a se putea paria masiv pe o înfrângere a lui în cea mai cunoscută stațiune de sporturi de iarnă italiană, unde cota lui la pariuri era de 1,1!

În clasamentul general individual, pe primul loc se află, așadar, Contador, urmat de Aru la 2'35", în timp ce al treilea clasat, costaricanul Andrey Amador, de la Movistar, care a sosit abia al 6-lea la Madonna, acuză acum o întârziere de 4'19". Mikel Landa a urcat pe 4, la 4'46".

Sosiți în etapă cu o întârziere de 31'28", Eduard Grosu (Nippo — Vini Fantini), pe 118, iar Serghei Țvetkov (Androni) pe148, cei doi rutieri români se află la general spre coada clasamentului: Țvetkov este al 159-lea, la 3h12'59", iar Grosu, al 162-lea, la 3h28'45". După alte 5 abandonuri duminică au mai rămas în cursă 174 cicliști.

Plutonul și caravana Turului Italiei ediția 98 are luni a doua zi de odihnă, cursa reluându-se marți, cu etapa a 16-a, Pinzolo — Aprica (177 km), din nou o zi favorabilă cățărătorilor, dar și, evident, rutierilor compleți. AGERPRES 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”

4 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

5 Momentul în care și Viagra se lasă păgubașă...