Ciclism - Giro: Nicola Boem a câștigat etapa a 10-a, Contador, în roz, Porte pierde un minut

Italianul Nicola Boem (Bardiani) a terminat învingător, marți, în etapa a 10-a a Turului ciclist al Italiei, spaniolul Alberto Contador (Tinkoff - Saxo) și-a păstrat tricoul roz de lider, în timp ce un alt favorit, ocupantul locului 3 la general, australianul Richie Porte (Sky), s-a lăsat surprins pe final, pierzând aproape un minut față de lider.

Acestea ar fi cele mai importante elemente ale unei etape, între Civitanova Marche și Forli, care se anunța menită sprinterilor puri, dar a fost răsturnată de 5 temerari, italienii Boem, Busato, Malaguti, Marangoni și Gato, ultimul însă urmărit de ghinionul unei defecțiuni mecanice și prins în ultimii 3-4 kilometri. Cei 5 au evadat devreme, și-au păstrat un avans constant de circa 5 minute, iar pe ultimii 20 km s-au înțeles bine la trenă, păstrându-și un avans suficient.

Trezite prea târziu și fără aportul celor mai bune grupări ale plutonului (Astana și Tinkoff — Saxo), echipele sprinterilor au pierdut o bună ocazie, astfel că la Forli, după 200 km, Boem a trecut primul linia de sosire, în 4h26'16", fiind urmat în același timp de Matteo Busato (Southeast), la 2 secunde de Alessandro Malaguti (Nippo — Vini Fantini) și la 4 secunde de Alan Marangoni (Cannondale).

Aceasta a fost a 5-a victorie italiană în actuala ediție, dar prima obținută de un ciclist dintr-o echipă pro-continentală, un premiu de consolare pentru formațiile invitate lângă cele mai bune.

Printre rutierii care s-au bătut la sprintul plutonului, sosit la 18 secunde de învingător și avându-i în componență pe ocupanții primelor două locuri ale clasamentului general, Contador și italianul Fabio Aru (Astana), s-a aflat și românul Eduard Grosu (Nippo — Vini Fantini), situat pe locul 12 în etapă. Celălalt rutier român, Serghei Țvetcov (Androni), a sosit pe 145, la 1'01". La general, Țvetcov este pe 163, la 1h59'43", iar Grosu a urcat 3 locuri, pe 176, la 2h16'16".

Marele perdant al unei zile nelipsite de surprize, cum au fost toate cele de până acum al unuia dintre cele mai disputate Giro din cele 98 desfășurate până acum, a fost australianul Richie Porte, care a venit după 1'05" de învingător, pierzând locul 3 în clasamentul general.

În ierarhia tricoului roz, Alberto Contador este urmat în continuare de Aru, la 3 secunde, pe locul 3 urcând spaniolul Mikel Landa (Astana), la 46", în timp ce Richie Porte se află pe 4, la 1'09".

Miercuri, etapa a 11-a, dintre Forli și Imola, este una mai scurtă, de doar 153 km, și mai vălurită. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ponta a dat în diaree! Tudose l-a dat cu capul de pereți! „Victore, dac-o mai arzi mult la două capete cu PSD-…

2 ULTIMA ORĂ / Lista de miniștri a Guvernului Orban. Nume nou la Justiție

3 CTP, la Digi 24 / Dacă Barna şi USR nu votează guvernul Orban înseamnă că fac o alianţă toxică, ad-hoc, cu PSD

4 EXCLUSIV / Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până dup…

5 Cea mai perversă și malefică dihanie din statul român! Citiți asta!

recomandări

Te ia DNA: Neculai Ontanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate