Ciclism - Giro: Philippe Gilbert, învingător în etapa a 12-a, Contador s-a detașat, în roz

Ciclism - Giro: Philippe Gilbert, învingător în etapa a 12-a, Contador s-a detașat, în roz

Belgianul Philippe Gilbert (BMC) nu a pierdut ocazia să se impună într-o etapă a Turului ciclist al Italiei, a 12-a, croită parcă pentru el, iar liderul "cursei roz", spaniolul Alberto Contador (Tinkoff), sosit al doilea, la doar 3", a făcut o demonstrație de forță, luându-i următorului clasat la general, italianul Fabio Aru, 14 secunde într-un singur kilometru (6" bonificație și 8" pe șosea).

După ce în ultimele zile evadările reușiseră, joi, pe cei 190 km între Imola și Vicenza, principalii favoriți la victorii de etapă nu au mai lăsat acțiunile ofensive să se dezvolte până la o marjă care să permită curajoșilor să se impună. Astfel că principalul pluton, alcătuit cam din aceiași 30-40 de rutieri, a stat aproape de fugari, iar în ultimul kilometru s-au dat atacurile decisive.

Victoria de etapă a revenit unui specialist al sosirilor dure, în pantă, dar scurte, belgianul Philippe Gilbert, dar beneficiarul principal al zilei poate fi considerat Alberto Contador, care a demonstrat că își merită tricoul roz de lider, plasând o ofensivă pe ultimul kilometru care și-a sufocat adversarii cei mai periculoși, Aru și Porte, pe care i-a lăsat la 8 secunde în spate. Pe 3 în etapă, italianul Diego Ulissi (Lampre).

În clasamentul general, Contador are acum 17 secunde avans față de Aru (Astana) și 55" față de Mikel Landa (Astana), în timp ce Richie Porte, din nou nu prea ajutat de coechipieri de la Sky, are acum o întârziere de 3'18", greu de recuperat în etapa de sâmbătă, un contratimp individual de 59,4 km, mai ales că și "El Pistolero" este un bun specialist al efortului solitar.

Ca și cu o zi în urmă, cei doi români aflați în pluton, Serghei Țvetcov și Eduard Grosu, au venit cu "ultimul autobuz", cum se spune în argoul curselor cicliste, la 17'21" de câștigătorul etapei, menținându-se în ultima treime a ierarhiei generale: Țvetcov, pe locul 161, la 2h35'10", iar Grosu, pe 174, la 2h51'43", păstrându-și, probabil, forțele rămase pentru ultima săptămâni, în Alpi și Dolomiți, de unde joi au venit știri îngrijorătoare — a nins.

Până la etapa de sâmbătă, care va limpezi multe lucruri, în perspectiva atacării Alpilor, vineri plutonul are de străbătut cei 147 kilometri ai etapei a 13-a, între Montecchio Maggiore — Lido di Jesolo. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Un misterios monolit din metal, similar cu cel găsit recent în SUA, a apărut lângă o cetate dacică din …

2 SCANDAL la Realitatea Plus! Boul PSD din imagine, trimis de moderatoare să vorbească la veceul din curte după …

3 Pensia specială încasată de nevasta lui Iordache, dublată de la 2500 la 5200 € / lună în guvernarea PSD

4 Un text despre femei care merită citit...

5 600.000 de euro ţinuţi acasă şi la un prieten / Averea secretă a comisarului-şef acuzat că vindea permise de con…