Ciclism - Turul Franței: Polonezul Rafal Majka, victorios en-solitaire în etapa a 11-a

Ciclism - Turul Franței: Polonezul Rafal Majka, victorios en-solitaire în etapa a 11-a

Câștigătorul Marelui Premiu al Munților în Turul ciclist al Franței 2014, polonezul Rafal Majka (Tinkoff - Saxo), și-a confirmat calitățile de cățărător, impunându-se "en-solitaire", cu panaș, în etapa a 11-a a, Pau - Cauterets Vallee de Saint-Savin, una dintre cele mai muntoase din actuala ediție, în timp ce Chris Froome și-a păstrat tricoul galben de lider al clasamentului general.

Năuciți, încă, de dominația echipei Sky, în frunte cu Froome și Richie Porte, din ziua precedentă, când cei doi au reușit o dublă istorică, plutonul favoriților nu a dat mare atenție unei evadări de rutieri de primă mână, precum Majka, Martin, Vockler, lăsând-o să se dezvolte. După 100 km din cei 188 ai etapei, atacanții aveau deja 7 minute avans, chiar înainte de a ataca vârfurile importante.

Mai întâi, pe Col d'Aspin s-a impus irlandezul Daniel Martin, pentru ca în drum spre legendarul Tourmalet valorosul polonez Rafal Majka să plece decisiv, cu 50 km înainte de sosire, făcând un galop de sănătate până la final, cu onoranta victorie pe "Le Geant" ca bonus, unde a trecut linia de sosire în 5h02'01", urmat de Martin, la 1 minut și de campionul Germaniei, Emanuel Buchmann, la 1'23".

Plutonul cu lume bună a venit la peste 5 minute distanță, dar primele locuri nu au fost amenințate, astfel că Froome conduce în continuare, urmat tot de Tejay van Garderen (SUA/BMC), și tot la 2'52", pe 3 situându-se același columbian de la Movistar, Nairo Quintana, la 3'09".

În schimb, câștigătorul de anul trecut al Marii Bucle, Vincenzo Nibali (Astana), a fost din nou distanțat, ceea ce pare să întărească ideea că, după accidentarea de astă-iarnă, a venit în Tur doar pentru a onora postura de deținător al trofeului, nefiind totuși în cele mai bune condiții fizice.

Etapa a 12-a, de joi, care poate candida cu mari șanse la titlul de Etapa-regină a Turului 2015, Lannemezan — Plateau de Beille, 195 km, a primit din partea specialiștilor 5 stele, maximum, fiind o înlănțuire parcă neîntreruptă de cățărări dificile: Defileul d'Aspet (unde cu 20 de ani în urmă a decedat Casartelli), vârf de categoria a 2-a, la 1.069 m, col de la Core, urcuș de 14,1 km la 5,7% (1.389 m), de primă categorie, trecătoarea de la Lers, 12,9 km la 6% (1.517 m), categoria 1, și, final apoteotic, Plateau de Beille, categorie specială, o cățărare de 15,8 km cu înclinație de 7,9 la sută și sosire în vârf la 1.780 m. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia