Ciclism - Turul Franței: Vincenzo Nibali, victorie cu panaș în etapa a 19-a

Ciclism - Turul Franței: Vincenzo Nibali, victorie cu panaș în etapa a 19-a

Etapa a 19-a, Saint-Jean-de-Maurienne - La Toussuire Les Sybelles (138 km) a Turului ciclist al Franței a prilejuit succesul italianului Vincenzo Nibali (Astana), învingătorul de anul trecut al cursei, care i-a devansat pe columbianul Nairo Quintana (Movistar), cu 43 secunde, și britanicul Chris Froome (Sky), care, grație unor eforturi deosebite și avansului avut, au rămas în fruntea ierarhiei tricoului galben.

Plecat pe 4 iulie din Utrecht, în actuala ediție a Marii Bucle, într-o formă fizică mediocră, cu pregătirea nepusă la punct din cauza unei accidentări, Nibali a crescut pe măsură ce aduna kilometri pe șoselele Franței, reușind să urce în prezent pe locul 4 la general. El s-a impus vineri în 4h22'43", cu o medie orară care ilustrează dificultatea etapei — 31,5 km. 138 km de munte înalt, cu nu mai puțin de 7 cățărări.

"Rechinul" sicilian și-a conturat succesul cu 50 km înainte de sosirea finală, pe cățărarea de categorie specială La Croix-de-Fer, când a țâșnit din plutonul fruntașilor, profitând și de o neglijență a lui Froome, cu probleme tehnice. După ce l-a prins pe Pierre Roland, liderul cursei în acel moment, el și-a văzut în continuare de drum, impunându-se detașat la sosirea finală, în vârf.

În spatele italianului, spectacolul a fost aproape total, spaniolii Alberto Contador și Alejandro Valverde dând distanță, în timp ce Quintana, în sfârșit eliberat de chingile ordinelor de echipă, și-a putut etala calitățile de cățărător născut la 3.000 m altitudine, în Anzi, câștigând lupta dreaptă, directă, cu Froome.

Totuși, Chris Froome păstrează un avans respectabil înaintea ultimelor două etape, Quintana fiind acum la 2'38", în timp ce Valverde s-a îndepărtat, la 5'25", Nibali a urcat pe 4, la 6'44", iar Contador pare să fi depus armele, fiind pe 5, la aproape 8 minute (7'56").

Penultima etapă, a 20-a, Modane Valfrejus — Alpe d'Huez, programată sâmbătă, este considerată de 5 stele, deși nu are decât 110,5 km lungime și "doar" două cățărări. Însă ambele sunt de categorie specială: La Croix-de-Fer, din nou, după ce a fost în etapa de vineri, dar acum va fi atacată pe versantul Saint-Sorlin d'Arves, și Alpe d'Huez, la final. Primul urcuș are 29 de kilometri, până la 2.027 m altitudine, iar al doilea — 13,8, linia de sosire fiind trasată la 1.850 m. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

2 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

3 Interlopul Nuțu Cămătaru și-a făcut bancă acasă și dă bani împrumut

4 „Aș putea să-i trimit lui Putin o scrisoare prin care să-i promit niște poze nud dacă s-ar retrage din Ucraina. Dacă ar opri războiul, aș face asta”

5 Foarte interesante amănunte...