Ciclism - Turul Franței: Vincenzo Nibali, victorie cu panaș în etapa a 19-a

Etapa a 19-a, Saint-Jean-de-Maurienne - La Toussuire Les Sybelles (138 km) a Turului ciclist al Franței a prilejuit succesul italianului Vincenzo Nibali (Astana), învingătorul de anul trecut al cursei, care i-a devansat pe columbianul Nairo Quintana (Movistar), cu 43 secunde, și britanicul Chris Froome (Sky), care, grație unor eforturi deosebite și avansului avut, au rămas în fruntea ierarhiei tricoului galben.

Plecat pe 4 iulie din Utrecht, în actuala ediție a Marii Bucle, într-o formă fizică mediocră, cu pregătirea nepusă la punct din cauza unei accidentări, Nibali a crescut pe măsură ce aduna kilometri pe șoselele Franței, reușind să urce în prezent pe locul 4 la general. El s-a impus vineri în 4h22'43", cu o medie orară care ilustrează dificultatea etapei — 31,5 km. 138 km de munte înalt, cu nu mai puțin de 7 cățărări.

"Rechinul" sicilian și-a conturat succesul cu 50 km înainte de sosirea finală, pe cățărarea de categorie specială La Croix-de-Fer, când a țâșnit din plutonul fruntașilor, profitând și de o neglijență a lui Froome, cu probleme tehnice. După ce l-a prins pe Pierre Roland, liderul cursei în acel moment, el și-a văzut în continuare de drum, impunându-se detașat la sosirea finală, în vârf.

În spatele italianului, spectacolul a fost aproape total, spaniolii Alberto Contador și Alejandro Valverde dând distanță, în timp ce Quintana, în sfârșit eliberat de chingile ordinelor de echipă, și-a putut etala calitățile de cățărător născut la 3.000 m altitudine, în Anzi, câștigând lupta dreaptă, directă, cu Froome.

Totuși, Chris Froome păstrează un avans respectabil înaintea ultimelor două etape, Quintana fiind acum la 2'38", în timp ce Valverde s-a îndepărtat, la 5'25", Nibali a urcat pe 4, la 6'44", iar Contador pare să fi depus armele, fiind pe 5, la aproape 8 minute (7'56").

Penultima etapă, a 20-a, Modane Valfrejus — Alpe d'Huez, programată sâmbătă, este considerată de 5 stele, deși nu are decât 110,5 km lungime și "doar" două cățărări. Însă ambele sunt de categorie specială: La Croix-de-Fer, din nou, după ce a fost în etapa de vineri, dar acum va fi atacată pe versantul Saint-Sorlin d'Arves, și Alpe d'Huez, la final. Primul urcuș are 29 de kilometri, până la 2.027 m altitudine, iar al doilea — 13,8, linia de sosire fiind trasată la 1.850 m. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 Informație / Măcelul din 10 august 2018 a avut loc la comanda lui Dragnea, cu complicitatea ministrului de Inter…

3 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

4 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

5 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

recomandări

Te ia DNA: Dan Popa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea