Ciclism - Vuelta: Dublă Astana în etapa a 11-a, Landa, victorie, Aru, tricou roșu

Ciclism - Vuelta: Dublă Astana în etapa a 11-a, Landa, victorie, Aru, tricou roșu

Echipa kazahă Astana a fost marea beneficiară a etapei a 11-a, de miercuri, a Turului ciclist al Spaniei, Andorra La Vella - Cortals d'Encamp, câștigată de Mikel Landa, în timp ce al doilea sosit, coechipierul lui, italianul Fabio Aru, a preluat tricoul roșu de lider al clasamentului general.

Deși scurtă, de doar 138 km, etapa desfășurată în întregime în micul stat Andorra (al cărei relief are o altitudine medie de 1.999 m!) a avut profilul unui fierăstrău, cu dinți extrem de pronunțați și ascuțiți — nu mai puțin de 6 cățărări, dintre care una de categorie specială, pe Coll de la Gallina, și 4 de primă categorie, precum și cu sosire în urcare.

Plecat într-o evadare destul de numeroasă, bascul Landa, care anul viitor va evolua la Sky, a fost singurul care a rezistat până la capăt dificultăților etapei-regină, trecând primul linia de sosire în 4h34'54" (medie orară, doar 30,1 km). Plecat pentru tricoul roșu, Aru, acum lider al Astanei, după eliminarea încă din a doua zi a compatriotului său Vicenzo Nibali, a reușit să se claseze pe locul secund, la 1'21", în timp ce fostul lider al cursei, olandezul Tom Dumoulin (Giant), a venit cu aproape 3 minute întârziere, predând cel mai prețuit tricou al plutonului.

Unul dintre marii favoriți, cel puțin datorită antecedentelor (victorie în Turul Franței în iulie), dar și după declarațiile ofensive făcute, britanicul Chris Froome, a avut o zi foarte slabă, ajungând la peste 7 minute de câștigător.

În urma acestor rezultate, clasamentul general a cunoscut schimbări masive: conduce, așadar, Fabio Aru, urmat la 27" de spaniolul Joaquim Rodriguez (Katiușa), locul 3 fiind ocupat acum de Dumoulin, la 30 de secunde.

Joi este programată etapa a 12-a, Escaldes/Engordany (Andorra) — Lleida, 172,5 km, una de plat, favorabilă mai degrabă atacanților, dar și sprinterilor, deși aceștia sunt din ce în ce mai puțini în pluton, aceasta și din cauza organizatorilor, ai căror motarzi lovesc aproape zilnic câte un rutier.

Astfel, după ce liderul tricoului verde, slovacul Peter Sagan (Tinkoff — Saxo), a abandonat la sfârșitul săptămânii trecute, accidentat de o motocicletă, miercuri situația s-a repetat cu portughezul Paulinho, care a avut nevoie de 17 puncte de sutură după ce o echipă a televiziunii l-a târât mai mulți metri pe șosea. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…