Ciclism-Giro: Debutantul Davide Formolo, victorie în etapa a 4-a, Clarke în tricoul roz

Ciclism-Giro: Debutantul Davide Formolo, victorie în etapa a 4-a, Clarke în tricoul roz

Italianul Davide Formolo (Garmin-Cannondale), debutant la numai 22 de ani, a câștigat marți etapa a 4-a a Turului ciclist al Italiei, trecând primul linia de sosire la La Spezia, en solitaire, în timp ce australianul Simon Clarke, care a câștigat sprintul grupului favoriților, sosit la 22 de secunde, a preluat tricoul roz de lider al clasamentului general, păstrându-l pentru echipa Orica-GreenEdge.

Deși scurtă, de doar 150 km, etapa a 4-a a Giro 2015, cu profil vălurit (3 cățărări) și traseu tehnic, a avut o desfășurare extrem de spectaculoasă, cu numeroase atacuri și hărțuiri, care au dus la un moment dat la un avans al celor din față de peste 10 minute față de principalii favoriți. În toate aceste răsturnări de situații, Davide Formolo și-a păstrat calmul, rulând într-un ritm constant, cu o desprindere decisivă pe ultima cățărare, din orașul-gazdă de etapă, unde a fost cronometrat în 3h47'59".

Principalii favoriți, în frunte cu Fabio Aru (Astana) și Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), au sosit, în cele din urmă, cu o întârziere de numai 22 de secunde, păstrând interesul pentru această ediție, dar vânătoarea lor dusă într-un ritm infernal va avea mari urmări în privința celor peste 100 de cicliști din pluton care au pierdut oportunitățile acestei etape foarte disputate.

Printre victimele acestui ritm infernal s-au aflat inclusiv fostul lider, australianul Michael Matthews, al 129-lea în etapă, la 20', dar și rutierii români prezenți în pluton, Serghei Țvetkov (Androni) sosind pe 165, la 21'15" de câștigător, iar Eduard Grosu (Nippo — Vini Fantini), pe 190, penultimul, la 23'28". Astfel, după numai 4 etape, Țvetkov este al 177-lea la general, la 49'01", iar Grosu, al 182-lea, din 191 rămași, la 50'53".

Sosit al doilea în etapă, după ce ocupa locul secund, Simon Clarke a preluat tricoul roz de la fostul lider, coechipierul și compatriotul lui, Michael Matthews. Columbianul Esteban Chaves, tot de la Orica, este acum al doilea, la 10 secunde, urmat la rândul lui de cehul Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) și de spaniolul Alberto Contador, la 17 secunde, în timp ce italianul Fabio Aru este al 5-lea, la 23".

Miercuri, etapa a 5-a va lua startul din "capitala" spectaculoasei regiuni Cinque Terre, La Spezia, urmând să părăsească Liguria, pentru a intra în Toscana, cu prima sosire în cățărare a ediției cu numărul 98 al Giro, la Abetone, după 152 km. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...