FIFA/corupție: Blatter ar putea fi audiat de justiția elvețiană

FIFA/corupție: Blatter ar putea fi audiat de justiția elvețiană

Mai mulți membri ai Comitetului executiv al Federației Internaționale de Fotbal sunt chestionați de justiția elvețiană, care l-ar putea chema la audieri, pe viitor, și pe președintele FIFA, Joseph Blatter, a declarat duminică, pentru AFP, un purtător de cuvânt al Procurorului general elvețian.

"Biroul Procurorului general îl audiază pe membrii Comitetului executiv al FIFA care au votat în 2010 (pentru atribuirea CM din 2018 și 2022 Rusiei, respectiv Qatarului — n.red), se află în continuare aici și nu sunt rezidenți elvețieni", a declarat Andre Marty, purtătorul de cuvânt al Ministerului Public din Țara cantoanelor.

Responsabilii FIFA care îndeplinesc aceste trei criterii sunt în număr de 7: Issa Hayatou (Camerun, președintele CAF), Angel Miguel Villar Llona (Spania), Michel D'Hooge (Belgia), Senes Erzik (Turcia), Marios Lefkaritis (Chipru), Hany Abo Rida (Egipt) și Vitali Mutko, actualul ministru rus al Sportului.

Justiția elvețiană acordă prioritate în aceste audieri oficialilor rezidenți în afara Elveției, pentru că aceștia au fost prezenți la Zurich, cu ocazia Comitetului executiv, care a avut loc în acest weekend, după o săptămână care FIFA a fost puternic zdruncinată de scandalul de corupție declanșat de autoritățile americane.

Ceilalți trei membri actuali ai Comitetului executiv care au votat în 2010 trăiesc în Elveția: Joseph Blatter, președintele FIFA, Jereme Valcke, secretarul general al Federației Internaționale de Fotbal, și Michel Platini, președintele UEFA.

Purtătorul de cuvânt al justiției elvețiene a precizat că oficialii FIFA au fost chestionați în calitate de "persoane susceptibile de a furniza informații" în ancheta penală privind atribuirea Cupelor Mondiale din 2018 și 2022, fără să facă însă alte precizări.

Această anchetă a fost deschisă în urmă cu două săptămâni, în baza unei plângeri a FIFA. Existența anchetei a fost dezvăluită săptămâna aceasta, declanșarea scandalul de corupție.

Chestionat în legătură cu situația lui Joseph Blatter, reales vineri pentru un al cincilea mandat în fruntea FIFA, purtătorul de cuvânt a răspuns: "Președintele FIFA nu va fi audiat în această fază. Dacă va fi nevoie, el o va putea face pe viitor".

O altă anchetă care vizează FIFA este inițiată de justiția americană. În acest caz, șapte responsabili ai Federației internaționale au fost arestați miercuri, în hotelul lor din Zurich, cu două zile înaintea debutului Congresului de alegeri. Toți cei șapte refuză în continuare să fie extrădați în Statele Unite, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Oficiului federal pentru justiție, Folco Galli. AGERPRES 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Este timpul ca Vova să se îmbolnăvească”. Dezvăluirile unui oligarh rus despre uneltirile de la Kremlin împotriva lui Putin

2 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

3 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie

4 VIDEO Un nou „succes” / Rușii din filmare și-au aruncat în aer camarazii!

5 Se pregătește ceva? Americanii trebuie să părăsească „imediat” Rusia, cere chiar ambasada SUA de la Moscova, existând riscul să nu mai poată ieși