Finala Madridului. Care a fost drumul Realului şi al lui Atletico spre Lisabona. Echipa lui Simeone, singura neînvinsă

Finala Madridului. Care a fost drumul Realului şi al lui Atletico spre Lisabona. Echipa lui Simeone, singura neînvinsă

Până miercuri, se disputaseră 16 finale de cupe europene între echipe din aceeaşi ţară. De la mijlocul săptămânii mai avem încă una, dar şi o premieră. Pentru prima dată, ultimul act al unei competiţii de pe „Bătrânul Continent“ se joacă între două rivale concitadine, Real şi Atletico Madrid. O finală pe tărâm iberic, între echipe iberice.

Marţi, „galacticii“ au obţinut biletele pentru finala de la Lisabona, după ce-au executat nemţii lui Guardiola, la Munchen, din două faze fixe şi un contraatac veninos. Un 3-0 care a completat victoria din tur, 1-0 la Madrid, şi care a consfiinţit încă un pas spre visul „La Decima“, a 10-a Ligă a Campionilor.

O zi mai târziu, outsidera şi rivala locală Atletico a dat lovitura, în faţa lui Chelsea, chiar pe „Stamford Bridge“. După ce s-au anulat reciproc în tur, 0-0, „roş-albii“ au obţinut biletele pentru prima finală de Liga Campionilor după 40 de ani chiar la Londra, cu un succes clar, scor 3-1.

În ciuda reuşitei lui Torres (36), la primul gol împotriva echipei în curtea căreia s-a aflat de la 11 ani şi pentru care a înscris de 84 de ori, în 214 meciuri, elevii lui Simeone şi-au acontat practic calificarea din momentul în care au marcat golul egalizator, prin Adrian, în minutul 44. În partea secundă, penalty-ul transformat de Diego Costa (60) şi reuşita lui Arda Turan (72) doar au îngropat o echipă deja căzută la pământ.

Real - 13 finale, Atletico - două

O lovitură serioasă şi în imaginea lui Mourinho, la o zi după ce portretul unui alt mare antrenor care a uimit fotbalul mondial în ultimii ani, Pep Guardiola, s-a făcut şi el ţăndări. „Atletico l-a umilit pe Mourinho“, au titrat triumfători catalanii de la „Sport“, aluzie la lecţia de fotbal predată de Atleti’ pe „Stamford Bridge“ unui antrenor care s-a oprit pentru a şasea oară din opt ocazii (şi de ultimele patru ori consecutiv) în semifinalele Ligii Campionilor.

Presa din Madrid, în schimb, a preferat să salute performanţa incredibilă reuşită de cele două rivale locale. „Este cea mai frumoasă poveste SF spusă vreodată. Pe 24 mai, Lisabona va fi capitala Spaniei“ , a scris cotidianul „AS“.

Real e echipa mult mai titrată, la a 13-a prezenţă în finala Cupei/Ligii Campionilor, Atletico doar la a doua. În 1973-1974, echipa madrilenă marca prin regretatul Luis Aragones, în minutul 114 al finale cu Bayern, era egalată cinci minute mai târziu, iar la rejucare pierdea cu 0-4.

Realul, 5-0 în dublă manşă în Cupa Regelui

„Am făcut tot posibilul să ajungem în finală şi cred că merităm să fim acolo, la fel ca şi Real. Rezultatul este unul al efortului colectiv“, a explicat cel mai bine antrenorul Diego Simeone succesul istoric de la Londra.

Un rezultat care pune o primă bomboană pe un sezon fabulos al lui Atletico. Cu trei etape înainte de final, echipa e lider în Spania, cu prima şansă la titlu, şi e calificată în finala Liga Campionilor. Realul are moralul ultimelor două întâlniri directe, 3-0 şi 2-0 în semifinalele Cupei Regelui, dar Atletico vine cu avantajul disputelor din campionat, din acest sezon (1-0 şi 2-2).

Pe 24 mai, Realul pleacă drept favorită, dar ştie că trebuie să se teamă. Există o singură echipă în actualul sezon al Ligii Campionilor care n-a cunoscut înfrângerea: Atletico.

Drumul spre finală

Real Madrid

Grupa B

6-1 şi 4-1 cu Galatasaray

4-0 şi 2-0 cu FC Copenhaga

2-1 şi 2-2 cu Juventus

Optimi

6-1 şi 3-1 cu Schalke

Sferturi

3-0 şi 0-2 cu Borussia Dortmund

Semifinale

1-0 şi 4-0 cu Bayern

Atletico Madrid

Grupa G

3-1 şi 1-1 cu Zenit St. Petersburg

2-1şi 2-0 cu FC Porto

3-0 şi 4-0 cu Austria Viena

Optimi

1-0 şi 4-1 cu AC Milan

Sferturi

1-1 şi 1-0 cu FC Barcelona

Semifinale

0-0 şi 3-1 cu Chelsea

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”