Fotbal: Arbitrul Ovidiu Hațegan, promovat în categoria "Elite"

Fotbal: Arbitrul Ovidiu Hațegan, promovat în categoria "Elite"

România are pentru prima dată de la inaugurarea noului sistem de clasificare a arbitrilor un reprezentant în cea mai importantă categorie, centralul Ovidiu Hațegan, în vârstă de 35 de ani, după ce Comisia de Arbitri a Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) a promovat opt noi arbitri în categoria "Elite", informează FRF.

Lista arbitrilor de elită este următoarea: Ivan Bebek (Croația), Pavel Kralovec (Cehia), Martin Atkinson (Anglia), Mark Clattenburg (Anglia), David Fernandez Borbalan (Spania), Antonio Miguel Mateu Lahoz (Spania), Alberto Undiano Mallenco (Spania), Carlos Velasco Carballo (Spania), Clement Turpin (Franța), Deniz Aytekin (Germania), Felix Brych (Germania), Anastasios Sidiropoulos (Grecia), Viktor Kassai (Ungaria), Daniele Orsato (Italia), Nicola Rizzoli (Italia), Gianluca Rocchi (Italia), Paolo Tagliavento (Italia), Bjorn Kuipers (Olanda), Hendrikus S.H. Bas Nijhuis (Olanda), Svein Oddvar Moen (Norvegia), Szymon Marciniak (Polonia), Ovidiu Alin Hațegan (România), Serghei Karasev (Rusia), William Collum (Scoția), Craig Alexander Thomson (Scoția), Milorad Mazic (Serbia), Damir Skomina (Slovenia), Jonas Eriksson (Suedia), Cuneyt Cakir (Turcia).

România are doi reprezentanți și în First Category, Cristi Balaj și Alexandru Tudor, plus patru în Second Category, Marius Avram, Sebastian Colțescu, Istvan Kovacs și Radu Petrescu, însemnând a doua, respectiv, a treia grupa valorică în clasificarea arbitrilor din Europa.

"Mă bucur să văd un arbitru român alături de cei mai buni din Europa. E o dovadă a stabilității în arbitrajul românesc din ultima perioadă, când nu au existat atâtea schimbări ca în anii precedenți. Comisia de Arbitri a UEFA și-a exprimat încrederea în arbitrii români prin delegarea lor, în ultimii doi ani, la competiții importante. De aici încolo, fiecare arbitru, în acest caz Hațegan, depinde de propria performanță pentru a ajunge în vârful arbitrajului european și la cele mai importante turnee", a declarat grecul Kyros Vassaras, președintele CCA și membru în Comisia de Arbitri a UEFA.

Într-un interviu acordat site-ului frf.ro, Ovidiu Hațegan recunoaște că, după promovarea în cea mai importantă categorie de arbitri de pe continent, se gândește la prezența la un turneu final major.

"Mă bucur foarte mult pentru această realizare. Este un lucru fantastic, nu doar pentru mine, ci și pentru arbitrajul românesc. Este rodul unei munci de mulți ani, după o atentă monitorizare din partea forului european. Țin să le mulțumesc și colegilor cu care am făcut echipă până acum, pentru că este și meritul lor pentru această promovare. Le mai mulțumesc atât tuturor celor care m-au ajutat să mă formez ca arbitru, cât și celor din Comisia Centrală a Arbitrilor care mi-au oferit suportul lor. În momentul în care se intră în această categorie este clar că sunt alte pretenții, sunt alte meciuri. Presiunea va fi mult mai mare, iar fiecare pas va fi atent urmărit, dar pentru asta muncim la urma urmei. Pentru asta m-am pregătit, ca să ajung la acest nivel".

Referitor la șansa României de a avea un arbitru după mulți ani la Campionatul European din 2016 și la Cupa Mondială din 2018, Hațegan a afirmat: "Din grupul 'Elite' se vor alege cei care vor oficia la aceste competiții. Avem o șansă și depinde de mine și de echipa mea să o fructificăm. Va trebui să ne pregătim mult mai bine, să arbitrăm mai bine și să demonstrăm că avem valoare pentru aceste competiții. Sunt convins că, dacă vom continua pe aceeași linie pe care am mers și până acum, putem să ajungem acolo.

Întrebat despre însemnătatea prezenței la Mondialul Under-20, alături de Octavian Șovre și Sebastian Gheorghe, centralul român a precizat: "A fost o competiție mondială în primul rând și este o experiență fantastică. Am stat 28 de zile în Noua Zeelandă, în care am descoperit o mentalitate puțin diferită a celor de la FIFA față de cea de la UEFA în anumite aspecte. De aceea a trebuit să mă adaptez foarte rapid la noile cerințe. Acest lucru ne-a ajutat pe mine și pe colegii din echipa mea, am arbitrat un sfert de Mondial, o performanță pentru noi". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...