Fotbal: Ghana, calificată în finala Cupei Africii pe Națiuni 2015, după o semifinală cu gust amar

Selecționata Ghanei s-a calificat în finala Cupei Africii pe Națiuni la fotbal, ediția 2015, joi seara, la Malabo, după ce a învins echipa gazdă, Guineea Ecuatorială, cu scorul de 3-0 (2-0), într-o semifinală umbrită de incidente care au determinat întreruperea jocului timp de câteva zeci de minute.

Jordan Ayew (42 — penalty), Mubarak Wakaso (45+1) și Andre Ayew (75) au marcat pentru Ghana, dar jocul a fost întrerupt din cauza incidentelor provocate de spectatori, în minutul 83, după ce mai mulți suporteri ghanezi au pătruns pe teren, pentru a se feri de obiectele aruncate de suporterii echipei gazdă. Mai mulți fani ai echipei ''Black Stars'' au fost escortați în spatele unei porți, între suprafața de joc și tribune. Primele incidente au avut loc după penalty-ul acordat oaspeților de arbitrul gabonez Eric Arnaud Otogo Castane și contestat de gazde, jucătorii ghanezi având nevoie de protecție pentru a intra la vestiare.

Autoritățile au făcut apeluri la calm, chiar și Emilio Nsue, căpitanul Guineei Ecuatoriale, s-a adresat spectatorilor, dar fanii gazdă au continuat să arunce cu obiecte spre rivalii lor, dar și spre banca tehnică a ghanezilor. Un elicopter a survolat arena cu o capacitate de 15.000 de locuri, iar forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene.

Fanii ghanezi au fost evacuați prin tunelul jucătorilor, iar jocul a fost reluat, după aproximativ 40 de minute de întrerupere, dar nu s-au mai disputat decât trei minute, în care nu s-a întâmplat nimic relevant.

În echipa gazdă a jucat pe final și Sipo Bohale (ex-Pandurii), intrat în minutul 74 în locul lui Iban Edu. Guineea Ecuatorială este implicată astfel în al doilea scandal la această competiție, după cel din sferturi, când a trecut de Tunisia grație unui penalty făcut cadou de arbitru.

În finală, programată duminică, la Bata, Ghana va înfrunta echipa Cote d'Ivoire, care a dispus cu 3-1 de RD Congo în cealaltă semifinală. Finala mică se va juca sâmbătă și va opune Guineea Ecuatorială și RD Congo.

Ghana va juca a noua sa finală în competiție, un record. Echipa ''Black Stars'' a cucerit titlul în 1963, 1965, 1978 și 1982, pierzând finalele din 1968, 1970, 1992 și 2010. Ivorienii au în palmares un titlu, în 1992, jucând alte două finale, în 2006 și 2012.
Au evoluat echipele:
Ghana: Razak — Afful, Boye, Jonathan Mensah, Appiah — Atsu, Wakaso (Emmanuel Badu Agyemang, 76), Acquah, Baba — Andre Ayew (Acheampong, 82), Jordan Ayew. Selecționer: Avraam Grant.

Guineea Ecuatorială: Ovono — Evuy (Fabiani, 58), Rui, Mbele, Belima — Boula, Viera Ellong, Iván Zarandona Esono (Ganet, 82), Javi Balboa — Emilio Nsue, Iban Edu (Sipoto, 74). Selecționer: Esteban Becker. AGERPRES 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, cea care-i conduce pe „anticovizi” la ambasada Rusiei este țiitoarea lui Voican Voiculescu

2 Cică imaginile acestea ar fi de azi-noapte, din Senatul României

3 PSD stă pe o bombă care ticăie / Ultimele măsurători indică un uriaș val de indignare la adresa fostului PCR

4 Rareș Bogdan dă cu parul: PSD este inamicul nr.1 al României / Discriminăm 99% din populație pentru a proteja re…

5 Secretarul general al PNL Olt a ajuns la spital, cu mari probleme de respirație, la două zile după ce a refuza…