Gimnastică artistică: România țintește calificarea olimpică la Campionatele Mondiale 2015 de la Glasgow

Gimnastică artistică: România țintește calificarea olimpică la Campionatele Mondiale 2015 de la Glasgow

Ediția 2015 a Campionatelor Mondiale de gimnastică artistică, debutează vineri, la Glasgow, cu participarea a 594 de sportivi din 87 de țări, inclusiv România, care se vor lupta atât pentru medaliile puse în joc, cât și pentru calificarea la Jocurilor Olimpice 2016. Vineri, în prima zi a competiției, sunt programate calificările la feminin, cu România repartizată în prima subdiviziune (11,15, ora României), în timp ce băieții vor intra în concurs luni seara, în subdiviziunea a 8-a.

La feminin vom fi reprezentați de Larisa Iordache, Diana Bulimar, Andreea Iridon, Laura Jurca și Silvia Zarzu, în timp ce Anamaria Ocolișan și rezerva Andreea Munteanu sunt accidentate. Cătălina Ponor e marea absență a echipei României la Mondiale, ea suferind săptămâna aceasta o intervenție chirurgicală la un picior. Antrenorii lotului sunt Lucian Sandu, Cristian Moldovan și Lăcrămioara Moldovan, iar colectivul medical e alcătuit din dr. Mihaela Dobrinici, Toma Vasilescu, Florin Aștefanei.

La masculin, pentru România vor concura Marian Drăgulescu, Marius Berbecar, Andrei Muntean, Cristian Bățagă, Andrei Ursache și Laurențiu Nistor (rezervă Andrei Groza). Antrenori sunt Ioan Suciu, Vasile Vug și Ștefan Gall, iar colectivul medical e format din dr. Bogdan Codorean și Răzvan Spirescu.

Delegația este condusă de Adrian Stoica, președintele Federației Române de Gimnastică, iar din ea mai fac parte arbitrii Raluca Bugner, Dan Grecu și Eugen Cățean, precum și Anca Grigoraș, delegat FIG.

După concursul calificărilor, care se încheie pe 24 octombrie la feminin și respectiv pe 26 octombrie la masculin, primele 8 clasate își asigură biletele pentru Rio, în timp ce echipele de pe locurile 9-16 au o a doua șansă la concursul preolimpic de la Rio, programat între 16 și 19 aprilie.

La Mondialele din 2014, România s-a clasat pe locul 4 în concursul pe echipe și în acest an are șanse mari să reediteze cel puțin aceeași clasare, sau în primele 8, care i-ar aduce calificarea la Rio.

Formatul de concurs, valabil la fete și la băieți, este de 6-5-4. Sunt înscriși 6 gimnaști în concurs, concurează 5 și se iau în calcul cele mai bune 4 note. Pentru finala de 8 echipe, se aplică sistemul 3-3, concurează trei sportivi și se iau în calcul toate notele.

În probele individuale, primii 24 de gimnaști acced în finala de la individual compus, cu maxim doi sportivi din aceeași țară, iar cei mai buni opt pe fiecare aparat se califică în finale.

SUA este campioana mondială en titre la feminin, iar americanca Simone Biles deține titlurile mondiale la individual compus, sol și bârnă, în timp ce Larisa Iordache este vicecampioană mondială la individual compus și sol.

Băieții au o misiune extrem de dificilă pentru a prinde finala de 8, dar revenirea lui Marian Drăgulescu poate fi plusul decisiv pentru o mare performanță a lotului antrenat de Ioan Suciu. În 2014, la Mondialele de la Nanning (China) România s-a clasat pe locul 12.

După încheierea calificărilor, competiția continuă cu finala feminină pe echipe, programată pe 27 octombrie, finala masculină (28 octombrie), finala individual compus feminin (29 octombrie), finala individual compus masculin (30 octombrie) și respectiv finalele pe aparate, programate pe 31 octombrie și respectiv 1 noiembrie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…