Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Horia Colibăşanu a escaladat vârful Shisha Pangma, 8.024 de metri

Alpinistul român Horia Colibăşanu şi slovacul Peter Hamor au escaladat vârful Shisha Pangma, aflat la o altitudine de 8.024 de metri, aceasta fiind prima etapă a expediţiei care are drept scop ascensiunea Muntelui Everest (8.848 de metri), fără oxigen suplimentar şi şerpaşi, pe ruta nordică.

Horia Colibăşanu a escaladat vârful Shisha Pangma, 8.024 de metri

Potrivit horiacolibasanu.com, cei doi alpinişti au ales să escaladeze vârful Shisha Pangma pentru antrenament şi aclimatizare, înainte de a porni spre Muntele Everest.

Aclimatizarea este un proces necesar supravieţuirii la altitudine şi constă în urcări şi coborâri succesive de pe munte, ceea ce îi permite organismului să se obişnuiască cu aerul din ce în ce mai rarefiat. La peste 7.500 de metri - unde începe aşa-numita Zonă a Morţii - densitatea aerului este de trei ori mai scăzută faţă de nivelul mării. În timpul aclimatizării, sângele se adaptează treptat şi poate transporta mai mult oxigen.

Horia Colibăşanu este singurul român care a reuşit ascensiunea vârfurilor Annnapurna, K2 şi Dhaulagiri, toate de peste 8.000 de metri, incluse în Top 5 vârfuri mortale din lume. Toate ascensiunile sale au fost realizate fără oxigen suplimentar şi fără ghizi.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Aș vrea să renunț la job și să facem sex toată ziua”

2 HOPA! Dan Turturică, veste proastă pentru „băieții” care-au pus mâna pe Dăncilă: SUA nu uită și nu iartă!

3 Interesant! Magyar Nemzet: De când Dragnea urmăreşte de după gratii zvârcolirile fostului său partid, Gabriel …

4 Cât adevăr în tot ce spune acest om... Tragic...

5 Președintele, călcat în picioare după decizia CCR! Din păcate, Ioana Ene Dogioiu are dreptate!

recomandări

Te ia DNA: Mihali Gavril

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă