Horia Colibăşanu a escaladat vârful Shisha Pangma, 8.024 de metri

Alpinistul român Horia Colibăşanu şi slovacul Peter Hamor au escaladat vârful Shisha Pangma, aflat la o altitudine de 8.024 de metri, aceasta fiind prima etapă a expediţiei care are drept scop ascensiunea Muntelui Everest (8.848 de metri), fără oxigen suplimentar şi şerpaşi, pe ruta nordică.

Horia Colibăşanu a escaladat vârful Shisha Pangma, 8.024 de metri

Potrivit horiacolibasanu.com, cei doi alpinişti au ales să escaladeze vârful Shisha Pangma pentru antrenament şi aclimatizare, înainte de a porni spre Muntele Everest.

Aclimatizarea este un proces necesar supravieţuirii la altitudine şi constă în urcări şi coborâri succesive de pe munte, ceea ce îi permite organismului să se obişnuiască cu aerul din ce în ce mai rarefiat. La peste 7.500 de metri - unde începe aşa-numita Zonă a Morţii - densitatea aerului este de trei ori mai scăzută faţă de nivelul mării. În timpul aclimatizării, sângele se adaptează treptat şi poate transporta mai mult oxigen.

Horia Colibăşanu este singurul român care a reuşit ascensiunea vârfurilor Annnapurna, K2 şi Dhaulagiri, toate de peste 8.000 de metri, incluse în Top 5 vârfuri mortale din lume. Toate ascensiunile sale au fost realizate fără oxigen suplimentar şi fără ghizi.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 RAPORT OFICIAL / România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE: cea mai mare rată de pozitivar…

2 Rusia amenință direct România: „Tentativele provocatoare nu vor rămâne fără răspuns. Să se gândească serios la…

3 Legist INML București / „Am participat la peste 15.000 de autopsii, însă cei decedați din cauza COVID arată alt…

4 DOCUMENT / Informațiile care dinamitează Poliția Capitalei! Berechet cerea detalii dintr-un dosar de omor peste …

5 Imaginea care arată că ruşii sunt în stare de orice / Să credem în vaccinul lui Putin?