MTS: Lipă - Respect imnul național, dar legislația nu permite intonarea lui înaintea competițiilor interne

MTS: Lipă - Respect imnul național, dar legislația nu permite intonarea lui înaintea competițiilor interne

Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, a explicat, într-un mesaj postat pe contul personal de Facebook, că respectă imnul național al României, dar legislația în vigoare nu permite intonarea lui înaintea competițiilor sportive interne.

Lipă a răspuns astfel criticilor venite după adresa MTS de zilele trecute prin care federațiilor sportive li s-a pus în vedere să respecte Hotărârea de Guvern nr. 1157/2001, care reglementează normele privind obligația intonării imnului național.

"Doresc să mă adresez suporterilor, care și-au manifestat nemulțumiri cu privire la adresa emisă de MTS, cu nr. 377/13.01.2016, cu câteva precizări, față de un subiect care suscită interes și care, consider eu, nu a fost înțeles și din cauza unei prevederi din regulamentul Federației Române de Baschet, clar în contradicție cu legea. Nu a fost un ordin de ministru, cum s-a speculat, nu s-a constituit în vreo amenințare sau jignire la adresa cuiva", a afirmat Lipă.

Ministrul a explicat că niciodată în cariera sa sportivă nu a fost intonat imnul la competițiile interne la care a participat. "Nu cred că există vreo persoană în această țară, și cu atât mai mult cei aflați pe lista mea de prieteni, care să creadă vreun moment că eu, Elisabeta Lipă, dovedesc lipsă de respect față de imnul național al României. Pentru mine nu există acorduri mai frumoase decât cele ale imnului. Mi s-a cântat de cinci ori pe podiumul olimpic și l-am ascultat de fiecare dată cu ochii în lacrimi, cu emoție, mândrie și bucurie în suflet. Și acum lăcrimez când aud ŤDeșteaptă-te, române!ť. Nu știu dacă e relevant, dar nu mi s-a cântat niciodată imnul la vreo competiție națională și am câștigat 25 de titluri de campioană națională în carieră. Nici în deschiderea meciurilor din campionatul intern, la fotbal, handbal, volei, rugby, polo și alte discipline NU se intonează imnul național, deoarece nu este permis de legislația în vigoare în România. Nu am făcut altceva decât să respect și să aplic Legea în România în spiritul Constituției pe care am jurat la învestire, în onoranta funcție de ministru. Atât!", a precizat Lipă pe site-ul ce socializare citat.

În 13 ianuarie, Ministerul Tineretului și Sportului a reacționat după incidentul de la partida Sepsi SIC Sf. Gheorghe — U Cluj din Liga Națională de baschet feminin, printr-o adresă remisă federațiilor sportive. În aceasta, MTS solicită federațiilor respectarea legislației care interzice intonarea imnului național înaintea competițiilor sportive interne. "Imnul național al României se intonează în mod obligatoriu pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentată România. Imnul național al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităților și ceremoniilor oficiale cu caracter internațional, împreună cu imnul național al României, înaintea acestuia. Nerespectarea dispozițiilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.500 și 5.000 de lei", se menționează în adresa MTS remisă federațiilor.

La meciul din 5 ianuarie dintre ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe — Universitatea Cluj-Napoca (scor 93-57), disputat în cadrul etapei a 17-a a Ligii Naționale de baschet feminin, suporterii echipei gazdă i-au înjurat și admonestat pe toată durata partidei pe jucătoarele și membrii staff-ului tehnic al oaspeților deoarece nu au ascultat în poziție de drepți imnul Ținutului Secuiesc.

După partidă, antrenorul bosniac al formației din Cluj, Dragan Petricevic, a declarat că suporterii echipei Sepsi SIC au adresat injurii echipei sale pe toată durata partidei, pe motiv că jucătoarele au început încălzirea și nu au ascultat imnul secuiesc în poziție de drepți. El a subliniat că regulamentul Federației Române de Baschet prevede obligativitatea respectării imnului României, nu și a unui imn neoficial.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...